Defensa porta al jutjat la prohibició de l'Exèrcit a l'Expojove

El jutjat rebutja prendre una decisió sense escoltar Fira de Girona

A principis de març, el Patronat de Fira de Girona va sancionar l'Exèrcit vetant-li la presència durant tres anys a l'Expojove per incomplir el codi ètic del certamen. La sanció es va imposar perquè, des de la Fira, consideraven que tot i que van prohibir a les forces armades exhibir elements bèl·lics (com armes o imatges de guerra) els soldats van anar-hi uniformats.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va assegurar que la sanció estava molt ben "fonamentada" perquè l'Exèrcit s'havia saltat el codi ètic. Però de Defensa no ho veien així. Per part del Ministeri, es recordava que la llei de Drets i Deures dels membres de les forces armades obliga els militars "per dret i deure" a vestir d'uniforme quan estan de servei. A més, recordaven que les normes generals, i les limitacions i autoritzacions sobre l'ús de l'uniforme, han de venir establertes per una ordre ministerial.

Ara, Defensa ha obert la via judicial. El Ministeri ha portat al jutjat la sanció a l'Expojove reclamant que se li retiri. Però com que la sentència pot trigar, Defensa ja s'avança i ha sol·licitat que el jutjat adopti fins a tres mesures cautelars.

La primera, que les forces armades puguin participar al saló Expojove d'aquest 2018 (que tindrà lloc de l'11 al 14 d'abril). La segona, que aquesta mateixa decisió es faci extensiva als tres anys de veto. I la tercera, que la Fundació Fira de Girona no pugui excloure la presència de soldats uniformats a l'estand.

No sense escoltar la Fira

Inicialment, el Ministeri de Defensa, a través de l'advocacia de l'Estat, volia que el Jutjat de Primera Instància Número 1 –on ha anat a parar la demanda- dictés una resolució per inaudita part. Això vol dir que resolgués la petició sense escoltar els arguments de Fira de Girona.

En una interlocutòria, però, el jutjat, després d'admetre el recurs, rebutja decidir res per aquesta via. I per això fixa una vista per escoltar els representats de cada part. A una banda, el Ministeri de Defensa; i a l'altra, la Fundació Fira de Girona. En aquesta vista, que es farà dijous a les dotze del migdia, cada part podrà presentar al·legacions, proposar les proves de les quals disposi i defensar o no l'adopció de les mesures cautelars.