Advocats gironins acusen el Suprem de ''mentir'' i ''perseguir'' la ideologia independentista

"El trinbual ha dilapidat i abocat a l'absolut menyspreu" tot el prestigi que tenia

Els advocats voluntaris de Girona han emès un comunicat aquest dissabte on acusen el Tribunal Suprem (TS) de "mentir" en les seves interlocutòries i de "perseguir" l'independentisme. L'escrit dels lletrats alerta que l'alt tribunal "avalua l'adscripció ideològica" d'aquells processats que han ocupat càrrecs polítics a la Generalitat. També lamenten que aquesta instància judicial hagi "dilapidat i abocat a l'absolut menyspreu" tot el prestigi que s'havia guanyat com institució durant anys.
 
Els advocats denuncien que les resolucions judicials, en relació al Govern destituït, s'han fet "utilitzant post veritats, mitges mentides i falsedats evidents". També acusen l'Estat de "no haver estat capaç" de fer una transició "real" cap a la democràcia, alhora que veuen una clara voluntat "d'exterminar" qualsevol "ideologia discrepant a la del model únic". També recorden que bona part dels empresonats independentistes han estat escollits en unes eleccions que es van celebrar en les condicions "més desfavorables patides en tot el període democràtic de l'estat espanyol, i de l'entorn europeu".
 
El text recorda a l'alt tribunal que la situació de les persones que han marxat del país és "forçada", per tal de no patir més "empresonaments injustos". També lamenta que s'hagi "humiliat, injuriat, mentit i avergonyit" la ciutadania, i exigeixen que hi hagi una rectificació en relació als engarjolaments dels membres independentistes. " Si el Tribunal Suprem no ha tingut la mínima dignitat de mantenir un rigor jurídic en les seves resolucions, especialment referides al processament de membres del Govern i a membres de la mesa del Parlament de Catalunya, tenim l'obligació de denunciar-ho", concreten els lletrats.

Asseguren que "falten a la veritat" en relació a l'1-O

El comunicat també entra a valorar la causa pels incidents de l'1-O que el Suprem té oberta i que fa referència a la demarcació de Girona. Segons expliquen els advocats, el TS "menteix" en la interlocutòria quan assegura que dos agents de la Guàrdia Civil van rebre agressions a la Tallada d'Empordà (Alt Empordà).

En aquest sentit, els advocats adverteixen que afirmar una falsedat en una resolució judicial que justifica l'empresonament de persones innocents "no és un error, és una incorrecció que ha de tenir conseqüències".

El text també fa referència a altres agressions per part de ciutadans que van anar a votar l'1-O a policies espanyols, en concret al Col·legi Verd de Girona. En aquest punt, els lletrats recorden que la càmera dels mateixos agents, així com les "més de 200 imatges" que s'han incorporat a la causa "en cap cas" demostren que s'hagin produït aquestes agressions.

Per tot plegat, els advocats sentencien que l'actitud del Tribunal és la de "faltar la veritat i menysprear un llegat jurídic que havia pogut cultivar i mantenir els darrers anys". L'escrit lamenta el "dany jurídic" que el propi Tribunal ha fet a l'estructura de l'estat de dret, i remarca que la desconfiança i el perjudici perpetrat a la institució "és incalculable".

Finalment, reneguen de les investigacions contra ciutadans del carrer per delictes d'odi contra policies espanyols i guàrdies civils. En aquest punt, els advocats voluntaris recorden que un tipus penal previst per a la protecció de minories o de col·lectius especialment vulnerables. no pot ser aplicat, sense faltar a una "mínima decència jurídica", a cossos policials. "Ni són objecte de protecció per aquest tipus penals, ni han patit l'odi que molts dels seus agents sí varen mostrar l'1 d'O", conclou.