Un club editor reedita tots els llibres de Víctor Català

També s'han programat actes al llarg del territori gironí

Amb l'objectiu de reivindicar la figura literària de Víctor Català (Caterina Albert), el Club Editor posa fil a l’agulla i recopila tots els contes en quatre volums i dues mil pàgines. Els llibres sortiran a la llum durant els pròxims dos anys. El primer, 'Tots els contes 1', just encetada la primavera: el 21 de març.

L’editorial ha rescabalat, els últims temps, l’obra de la Víctor, amb 'Un film (3.000 metres)' o amb l’antologia 'De foc i de sang'. L’editora de Club Editor, Maria Bohigas, explica que, el 2015, 'Un film (3.000 metres)' va convertir-se en un fenomen espontani i va ser un dels llibres més venuts de Sant Jordi: “Els lectors van engrescar-se amb una escriptora d’una talla excepcional, comparable a Flannery O’Connor per la ferocitat i a Virginia Woolf per la complexitat. I una artista que exposa als seus lectors la realitat de les relacions humanes, vistes gairebé sempre amb els ulls dels vulnerables —entre ells, els sense sostre i les dones – i amb un sentit de la llibertat que no admet límits ni regles imposades”.

El primer volum: Jubileu i Vida mòlta

L’Editorial presenta, en aquest primer volum, els darrers llibres de Caterina Albert, 'Jubileu' i 'Vida mòlta', que van ser escrits entre el 1948 i 1949, cinquanta anys després de la seva primera publicació: La Infanticida.

Daten del temps de desnazificació a tot Europa, també en territori franquista, quan el règim ha de renunciar a certes brutalitats i autoritza la publicació d’algun llibre català, amb comptagotes i a condició que sigui del tot inofensiu.  En aquells moments, la gairebé octogenària Caterina Albert, sota el pseudònim de Víctor Català, no aixecava sospites. Però, amb els seus contes, continua desafiant la moral imperant i posa el dit ben bé al mig de la llaga. Entre els personatges d’aquests vint-i-dos relats hi ha un trinxeraire anomenat el Roig acompanyat d’un gos que es diu Lenín, un burgeset que s’ha inflat de riquesa durant el primofranquisme explotant la desgràcia dels altres, dos senyors que discuteixen de la fi de la supremacia masculina o tot d’homes i dones que viuen el matrimoni com una forma d’esclavitud. “La més bella i decorativa de les teories no pot res contra la realitat dels actes”, fa dir Víctor Català a un dels seus personatges, i d’això tracten els seus contes.

Cada un dels quatre volums comptarà amb un postfaci. El primer és d’Enric Casasses, qui parla del caràcter indomable de l’empordanesa: “Caterina Albert, des d’abans de ser Víctor Català, des de nena, imagina la seva obra com una obra d’art i la seva feina com una feina d’artista, i quan amb catorze anys escriu els primers drames rurals, i quan guanya amb La infanticida un premi als jocs, i sempre, escriu el que li dóna la gana: la llibertat, en art, és sagrada”. És amb aquesta llibertat que jugarà entre dos noms i dos gèneres i que, múrria i indisciplinada a consciència, escriurà en una llengua viva que desafia les normes fabrianes.

En aquesta mateixa línia, l’editora dels textos, Blanca Llum Vidal, defensa que l’obra de la Víctor tracta sobre la sedició: “Ho és en la mesura que, ferida de realitat i filla d’un món excloent, masculí i arbitrari, la seva escriptura s’encamina a assenyalar carregues i a aixecar-les, a eximir del compliment d’obligacions ancestrals i cruels, a fer-se enfora del buf del destí i del baf de puresa”.

Els altres volums

Els publiquem en ordre cronològic invers, començant pels més tardans i acabant amb els de començament de segle XX, que són els de l'època de Solitud i Drames rurals. Ho fem així per donar a veure en primer lloc la part més eclipsada de l'obra, aquells contes que Caterina Albert va escriure el 48-49, quan tenia vuitanta anys i publicar en català tornava a ser tot just possible, al cap d'un decenni de prohibició estricta.

El segon volum, amb els reculls d’entre guerres (Contrallums, 1930, i La Mare Balena, 1920), sortirà a la tardor del 2018. El tercer, amb els reculls de principi de segle (Drames rurals, Ombrívoles, Caires vius), sortirà el 2019, així com el quart que, per primera vegada, aplegarà el text íntegre de Mosaic i alguns contes inèdits. L’editora per a tot el projecte és Blanca Llum Vidal, fora del volum final, del qual s’ocuparà Irene Muñoz.  

Per aquesta primavera, Club Editor aposta per un primer volum amb els últim contes de la Víctor, 'Jubileu' i 'Vida mòlta', que va escriure quan tenia vuitanta anys.

Actes

Durant l'equinocci de primavera,  Club Editor recorre l’Empordà i les comarques gironines, des de Figueres fins a Sant Feliu de Guíxols, passant per L’Escala, Torroella de Montgrí i Girona, per presentar el primer volum de 'Tots els contes de Víctor Català'. I, seran, precisament, escriptors i poetes empordanesos qui acompanyaran Club Editor en aquest viatge per les terres de Caterina Albert:  Enric Casasses, autor del postfaci del llibre, Adrià Pujol, Toni Sala i Narcís Comadira.

També seran molts i, sobretot, moltes, les qui recitaran els contes de l’autora:  membres de l’associació de dones Xibeques del Cau de Torroella de Montgrí i de l’Agrupació Teatral Benet Escriba de Sant Feliu. Els actors Albert Prat, Cristina Cervià, David Planas i Meritxell Yanes participaran en el Gran Recital a La Planeta de Girona, on també intervindran les activistes feministes del col·lectiu Mala Pècora de la ciutat.

Dissabte 31 de març: a l'Alfolí de la Sal de l'Escala: Tots els contes de Víctor Català, recital amb Enric Casasses. 19h
Dimecres 4 d'abril a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres: Tots els contes de Víctor Català, conversa amb Blanca Llum Vidal i Maria Bohigas. 19h30
Dijous 5 d'abril a la Sala La Planeta de Girona: Gran Recital Víctor Català amb Enric Casasses i Blanca Llum Vidal, poetes; Maria Bohigas, editora; Júlia Terricabras i Núria Bazaga, activistes del col·lectiu feminista Mala Pècora; i amb la complicitat dels actors Albert Prat, Cristina Cervià, David Planas i Meritxell Yanes, que llegiran fragments de contes. 19h30
Dissabte 7 d'abril a Can Quintana de Torroella de Montgrí: Gran Recital Víctor Català amb Adrià Pujol i l’associació de dones Xibeques del Cau, i amb la participació extra d'un ruquet. 18h
Dissabte 21 d'abril al Casino La Constància de Sant Feliu de Guíxols: Gran Recital Víctor Català amb Toni Sala i Narcís Comadira, amb la participació de Dolors Masferrer, Àngela Ribas i Lacasa i membres de l’Agrupació Teatral Benet Escriba. 19h