Un nou estudi investiga la relació entre la depressió i l'augment del risc cardiovascular

Es farà una mostra sobre 4.000 participants

Els trastorns afectius i la depressió són malalties molt freqüents que provoquen una gran càrrega tant als pacients com a les seves famílies. Les estimacions epidemiològiques indiquen que la prevalença de vida entre les persones que les pateixen és del 14,6% als països amb ingressos elevats i de l'11,1% als que tenen ingressos baixos. A més, es calcula que 300 milions de persones al món conviuen amb aquestes malalties. De fet, segons els càlculs de la Organització Mundial de la Salut (OMS), la depressió es convertirà en la segona causa de pèrdua d'anys de vida ajustats per discapacitat.

D'altra banda, les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat i de despesa de recursos sanitaris i socials a nivell global. Per fer-hi front, les principals estratègies de prevenció són la promoció d'estils de vida saludables (activitat física regular i dieta rica i variada). Tot i això, l'estat de salut mental pot proporcionar, consideren els investigadors, una estratègia preventiva addicional contra el risc de patir-les.

Per estudiar la relació que tenen, els diferents instituts d'investigació - L'IDIBGI de Girona, l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Pol (IDIAP) i la Fundació Institut Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM)- han endegat un estudi que vol determinar el grau d'associació de diversos factors de risc cardiovascular amb la incidència de malalties cardiovasculars depenent de la presència o absència de diversos trastorns afectius com la depressió.

El projecte proposa aprofitar l'existència del registre gironí REGICOR, focalitzat en les malalties cardiovasculars, per afegir-hi una línia de recerca en trastorns afectius. Com a objectius secundaris, l'estudi vol proporcionar dades poblacions sobre la incidència, persistència i remissió de diversos trastorns afectius així com determinar-ne el risc associat depenent de diverses variables clíniques i sociodemogràfiques.