Girona protegirà i promocionarà els comerços emblemàtics i singulars de la ciutat

L'objectiu és fer un pla d'acció per conservar-los

L'Ajuntament de Girona ha creat aquest dijous la Taula de Comerços Emblemàtics i Singulars de la ciutat. L'objectiu de la iniciativa és elaborar una xarxa on es puguin registrar els establiments històrics o que tenen una significació especial, ja sigui pel producte que venen, per la relació que tenen amb Girona o per la notorietat que han pres. De moment, la Taula ha analitzat el cens d'establiments i ha fet una primera identificació de quins negocis poden ser inclosos, a partir d'unes fitxes de cada comerç. En funció d'això, la taula elaborarà un catàleg per cada tipologia de negoci. Un cop redactat, serà quan es crearà el pla d'accions per tal de protegir-los, promocionar-los, i fer-ne un seguiment per saber quina és la realitat de l'establiment.
 
La tinenta d'alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme de l'Ajuntament de Girona, Glòria Plana, reconeix que el comerç "s'adapta als nous temps i hàbits de consum", però assegura que també serveix per "conservar el caràcter original" de les ciutats. La regidora recorda que Girona "sempre ha estat un nucli comercial" i considera que els establiments són "testimonis" de la memòria històrica de la ciutat.

Més enllà del valor estrictament econòmic, la creació d'aquesta taula parteix també del reconeixement dels valors patrimonials, culturals, turístics i de cohesió social que representa el comerç de proximitat, en general, i l'emblemàtic, en particular. L'ens està format per representants de totes les associacions de comerciants de la ciutat, l'Associació d'Hostaleria, Restauració i Turisme, agents culturals, representants de partits polítics, institucions i entitats com la Cambra de Comerç, la Generalitat de Catalunya, i personal tècnic municipal.