Comencen a construir l'escala per a peixos a Girona per millorar la connectivitat entre l'Onyar i el Ter

L'obra costarà uns 50.000 euros

Aquesta setmana han començat els treballs de construcció de l'escala per a peixos a Girona amb un termini d'execució d'unes tres setmanes si la meteorologia és favorable. Aquest dijous s'ha fet una visita d'obres amb el regidor de Paisatge de Girona, Narcís Sastre, i el gerent del Consorci del Ter, Ponç Feliu. Ambdues institucions assumeixen a parts iguals els 50.000 euros que costarà aquesta obra.

Des de l'Ajuntament, han explicat que és la primera que es fa a la ciutat. Fins ara, la fauna no podia remuntar el metre d'alçada que hi ha de desnivell a la resclosa de sota el pont de Pedret, essent una autèntica barrera. Just en aquest punt és on hi ha l'aiguabarreig amb el riu Ter.

Les obres inclouen la construcció d'una rampa paral·lela al marge esquerre que tindrà una longitud de 9 metres amb un pendent que no superarà l’1%. El projecte constructiu té presents els diferents cabals de l’aigua en aquest punt i contempla que la passera funcioni pel seu ús el 90% dels dies.

Segons ha detallat Sastre, l'escala es fa amb un seguit de pedres des d'on se suavitza el pendent. "Els peixos podran a partir d'ara remuntar el riu, tant de baixada com de pujada", ha afirmat el regidor. Aquestes estructures estan pensades per millorar la "connectivitat" dels rius i en aquest cas servirà per connectar millor el riu Ter amb l'Onyar.

Per la seva banda, el gerent del Consorci del Ter ha explicat que aquest és un espai d'interès perquè ha de permetre que poblacions d'espècies com les baboses, l'espinós i l'anguila, juntament amb les de barbs i bagres que es troben al Ter puguin "remuntar aigües amunt". El que es vol, en definitiva, és afavorir la colonització de poblacions del riu Ter fins al riu Onyar i enllaçar així els dos rius.

L'elecció d'aquest espai s'ha fet basant-se en un estudi tècnic elaborat fa uns anys on s'especifiquen els espais que hi ha a la ciutat amb rescloses. De fet, està previst que es construeixin altres escales per a peixos però no hi ha un calendari fixat. Entre els indrets establerts, hi ha la zona de la passera del Ter a Fontajau. Fa uns mesos es va desbrossar la zona.

La visita ha coincidit amb la celebració del Dia Mundial de l'Aigua.