Calonge i Sant Antoni es proposa acabar amb l'especulació dels pisos

Es tracta d'una iniciativa pionera a Catalunya

Oferir habitatge als joves a preus assequibles i evitar l'ús especulatiu dels pisos. Aquests són els objectiu del model d'habitatge cooperatiu que impulsa l'entitat Sostre Cívic, en col·laboració amb l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà). La iniciativa, molt estesa en països nòrdics com Dinamarca, Noruega o Suècia, preveu que els joves que hi participi formin part de la cooperativa i tinguin dret d'ús dels pisos.

Per fer-ho possible, Sostre Cívic adquirirà per un import de 800.000 euros un bloc de catorze pisos –propietat d'una entitat bancària-, que ara està buit i que en els darrers anys ha patit actes de vandalisme. L'entitat els arreglarà i l'Ajuntament participarà en el projecte amb una aportació de 300.000 euros en dues anualitats. Això li permetrà gaudir del dret d'ús de dos dels pisos.

Els que es facin socis, hauran de fer una aportació inicial d'entre 12.000 i 15.000 euros (retornables) i hi podran viure tota la vida amb un lloguer mensual d'uns 300 euros al principi. El preu s'anirà reduint a la meitat al cap d'un anys. També en podran cedir els drets als familiars però mai el podran vendre.

Per informar als interessats i aconseguir els socis necessaris, s'han previst diverses jornades informatives. La primera es farà el 19 de març a les set de la tarda a la Sala Fontova i, abans de Setmana Santa, s'obrirà el període d'inscripcions. La iniciativa s'adreça principalment a joves de fins a 35 anys que estiguin empadronats al municipi.

Es tracta d'una experiència pionera a les comarques gironines i la primera de Catalunya que s'adreça específicament a aquest col·lectiu.

Una cooperativa amb 500 socis

Sostre Cívic és una cooperativa amb més de 500 socis i sòcies que treballa per un model alternatiu d’accés i tinença de l’habitatge. És una entitat pionera a Catalunya en la divulgació, l’assessorament, la cerca de finançament, la promoció i la gestió de projectes d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús i sense afany de lucre.