Retiren abocaments incontrolats a la riera d'Osor

L'actuació també ha permès crear un itinerari saludable a la zona

La fundació bancària 'la Caixa', la Diputació de Girona i el Consorci del Ter han realitzar actuacions de millora a la riera d'Osor (Selva), entre Anglès i Sant Hilari Sacalm, per potenciar l'efecte filtrador i depurador de la vegetació i millorar la qualitat de l'aigua. La intervenció, que ha tingut un cost de 22.821,64 euros, ha consistit en la retirada d'abocaments incontrolats i treballs forestals a la zona i hi han participat cinc persones en risc d'exclusió social de la Fundació Onyar- La Selva. A més i amb l'objectiu de fomentar la salut s'ha creat el primer tram de gairebé cinc quilòmetres d'itinerari saludable en aquest entorn. Les actuacions ajudaran també a disminuir el risc d'obturació de la riera en casos de grans avingudes.
 
Els treballs han consistit en la retirada d'abocament que s'havien detectat al llarg del curs de la riera. Els materials s'han classificat i s'han dut a la deixalleria. Entre d'altres, s'han recollit runes, restes d'obra, mobles, pneumàtics, ampolles i electrodomèstics voluminosos.

A més, s'ha potenciat l'efecte filtrador i depurador de la vegetació de ribera eliminant brancada morta o arbres en mal estat que podien provocar problemes d'obturació en cas de grans avingudes. L'actuació ha implicat millorar l'estructura i la composició d'aquesta vegetació per assolir un ecosistema forestal ben conformat.

D'altra banda, s'ha creat un itinerari saludable a peu per la riera. Es tracta del primer itinerari circular que s'inicia al nucli d'Osor i recorre gairebé cinc quilòmetres. Transcorre per pistes forestals fins arribar a una corriol i permet descobrir les gorgues més emblemàtiques. La ruta passarà a formar part de les que hi ha als afluents del Ter i que connecten amb la Ruta del Ter.

La riera es troba a la conca hidrogràfica del Ter i transcorre pels municipis de Sant Hilari Sacalm, Osor, la Cellera de Ter i Anglès. Parcialment, està inclosa en l’Espai Natural de les Guilleries.

Entre les espècies que es poden trobar hi ha el barb de muntanya, la llúdriga, l’aligot vesper , el duc, el blauet i el cranc de riu autòcton, en un dels escassíssims llocs on sobreviu, a la conca del Baix Ter.

En els treballs, hi ha participat cinc persones en risc d'exclusió social de la Fundació Onyar- La Selva.