El soul i el funky de la Black Music Big Band inicia el festival de música negra 2018

Martha Reeves & The Vandellas, Bitty McLean, Ibeyi o La Raíz, entre els caps de cartell

La Black Music Big Band ha inaugurat aquest dijous la 17a edició del Black Music Festival (BMF) 2018 a la Sala Apolo[2] de Barcelona i el tancarà el 17 de març al Black Music Pícnic de Girona. Els dos concerts serviran per presentar les cançons del seu debut 'Black Music Big Band', que compta amb col·laboracions d’artistes de la talla de Raynald Colom, Llibert Fortuny o The Sey Sisters. Un concert inaugural en el que, com ha explicat el director del grup Adrià Bauzó, està format per grans clàssics de soul i el funky i on es repassa la història d'aquests estils. Així mateix, aquesta edició del festival comptarà amb caps de cartell com la nord-americana i membre de la Motown Martha Reeves & The Vandellas, el britànic Bitty McLean, el duet femení d'R&B Ibeyi o els valencians La Raíz, que ja han penjat el cartell de 'sold out'.
 
El director de la Black Music Big Band ha dit que el concert inaugural serveix per presentar el seu primer disc que és el resultat de dos anys de treball de la banda. Bauzó s'ha mostrat convençut que la música que toquen, la dels 70, "no passa mai de moda i és molt actual; era una música molt sentida i reivindicativa i molt necessària, va néixer de la gent i tot el que neix del carrer perdura".

El director del Black Music Festival, Pau Marquès, ha destacat que aquest any volien inaugurar el certamen amb el concert de la Black Music Big Band que és un projecte que tenen amb la Fundació Cases de la Música del Gironès. "És un projecte bandera del festival". De fet, Marquès ho ha citat com un dels plats forts del festival. "El cartell artístic, més que anar a buscar súper grans figures, volem que tothom hi trobi el seu artista i faci el seu descobriment", ha dit.

Marquès també ha explicat que l'inici del certamen se l'han plantejat a Barcelona, com porten dos anys fent-ho, per donar a conèixer el festival que passa bàsicament a Girona i a altres poblacions de Catalunya com Reus i Mataró.

Primer cap de setmana

El primer cap de setmana de la 17a edició el protagonitzaran grans noms de la música negra nacional i internacional. Dissabte serà el torn de Shirley Davis & The Silverbacks i Nikone, artista de l'underground madrileny. Diumenge actuarà Eric Gales, que serà talonejat per Damià Olivella. A aquest primer cap de setmana també hi haurà lloc per la programació de públic familiar, amb l’actuació de Black Music per Menuts, que és un altres dels trets que ha destacat Marquès.

Entre les novetats que es podran veure entre aquest dijous i el 18 de març hi ha una actuació de Gramophone Allstars al Centre Cívic Sant Narcís, o una jornada participativa al barri de Santa Eugènia dedicada a la cultura urbana.

Més espais

Aquest any s'han ampliat els espais a la demarcació de Girona respecte el 2017. A Girona, Salt, Bescanó (Gironès) i Fornells de la Selva cal afegir l'Espai Ter de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) aquest 2018. Fora de les comarques de Girona la novetat és Mataró on el BMF ha aterrat per primera vegada. La capital del Maresme s'afegeix a Barcelona, Reus i Perpinyà com a ciutats on el Black Music és present.

200.000 euros de pressupost i nou conveni

El pressupost per aquest any és aproximadament uns 200.000 euros, una xifra semblant a la de l'any anterior i que es reparteixen entre les aportacions que fan l'Ajuntament de Girona, el de Salt i la Diputació.

El festival està d'enhorabona aquest 2018 i és que aquest any s'ha signat un conveni amb els ajuntaments de Girona, el de Salt i la Diputació que n'assegura la celebració fins el 2020.