Blanes crea un mur de sorra al Passeig Marítim per frenar els efectes de la llevantada

El temporal ha obligat a tallar alguns carrers

La meteorologia no dona treva a la Costa Brava. Després del fred i la neu, llocs com Blanes s'han despertat aquest dijous amb un mar desbocat. A partir de les cinc de la matinada, les onades han començat a agafar magnituds superiors als tres metres a conseqüència dels vents de llevant.

Els efectes de la mala mar eren ben visible al Passeig Marítim. La sorra s'havia apoderat de pràcticament tot el tram urbanitzat de la via i les màquines han treballat a contrarellotge per parar el cop. El cap de Protecció Civil de Blanes, Josep Lluís Pouy, ha explicat que feia "dos o tres anys" que no tenien un episodi de temporal com aquest a la ciutat.

A més, la llevantada ha estat especialment agressiva perquè ha creat unes onades "altes" i de "recorregut llarg", segons ha explicat Pouy. Això s'ha traduït amb una massa d'aigua barrejada amb sorra que ha arribat fins als vials de circulació.

Els tècnics han aixecat un mur doble de sorra per evitar que les onades arribessin a l'alçada del passeig. L'actuació ha parat el cop però la virulència del mar ha fet que, en algunes ocasions, l'aigua sobrepassés també aquesta barrera.

L'estat de la mar ha atret a molts curiosos que han volgut capturar i veure la situació de primera mà. Alguns intentaven calcular l'alçada de les onades. Per tal d'evitar ensurts, la Policia Local ha tallat alguns carrers a la circulació de vehicles i els accessos a determinats punts com a Sa Palomera. Els efectes del temporal també han obligat a desviar la ruta d'un bus municipal i l'aparcament soterrat que hi ha al Passeig Marítims s'ha tancat durant algunes hores.

Normalitat en les properes hores

Protecció Civil espera que el mur de sorra pari el cop i permeti tornar a treballar amb normalitat. Tot i això, Josep Lluís Pouy alerta que la sorra ha tancat les sortides dels pluvials, una situació que "fa més lent" desembossar l'aigua acumulada. "En tenim per unes quantes hores per tornar a la normalitat", ha sentenciat.

La llevantada també s'ha deixat sentir a la zona més turística de Blanes. Tot i això, com que ha coincidit amb la temporada baixa, els efectes han estat menors, segons ha explicat el cap local de Protecció Civil.

Peces malmeses al passeig de l'Escala

El fort temporal també ha provocat danys en d'altres poblacions com l'Escala (Alt Empordà). Aquí el fort onatge ha aixecat diverses peces de pedra que conformen el mur del nou front marítim. L'Ajuntament ja ha anunciat que reclamarà a l'empresa constructora que assumeixi la reparació perquè considera que no va prendre les mesures suficients durant les obres de construcció perquè l'espai pogués resistir les llevantades.

En aquest sentit, des de l'Ajuntament han explicat que durant els treballs l'arquitecte director i aparellador municipal van alertar que algunes de les peces s'estaven col·locant amb quatre barres d'acer de connexió amb el mur, en lloc de les sis previstes inicialment al projecte. L'empresa, asseguren, es va comprometre a rectificar-ho però, durant la inspecció realitzada aquest matí, tècnics municipals han compromet que no es va fer.

Des del consistori remarquen que es tracta d'un dels temporal més forts dels darrers anys però els tècnics consideren que si les peces haguessin estat enganxades tal i com estava previst, no haurien cedit.