Els guàrdies civils acusats de segrest: ''No vam fer res dolent''

La fiscalia manté la petició de 9 anys de presó i l'acusació particular de 38

Els dos agents de la Guàrdia Civil acusats de segrestar un home a Girona, dur-lo emmanillat a una zona boscosa i exigir-li diners el novembre del 2013 han negat les acusacions durant la segona jornada del judici que s'ha fet aquest dijous a l'Audiència de Girona.

Els agents han detallat que van tenir coneixement, a través dels altres dos acusats, que la víctima es dedicava al tràfic de drogues. Tot i que els dos guàrdies civil estaven destinats a Igualada, detallen que van decidir aprofitar un viatge a Girona i, actuant fora de servei, recopilar dades per comprovar si les acusacions eren certes.

La intenció, diuen, era confirmar les sospites i traslladar la informació a la comandància. "No vam fer res dolent", han afirmat. Els guàrdies civils han negat que agredissin la víctima i sostenen que les lesions se les va fer ell mateix quan un dels agents el va emmanillar perquè estava "agressiu".

Els dos agents de la Guàrdia Civil han explicat que estaven destinats a Igualada i que van establir relacions comercials amb el tercer acusat. Aquest home tenia un negoci de compravenda de roba a Tànger i els agents, a banda de la seva feina com a policies, feien de mitjancers en algunes partides.

El quart acusat, per la seva banda, ha detallat que era consumidor de cocaïna i que la víctima era el traficant a qui li comprava la droga. Tot i que quan van passar els fets feia uns mesos que consumia, ha assegurat que el denunciant continuava perseguint-lo reclamant-li un suposat deute. "Deia que li devia dos o tres grams, però no era veritat i em molestava", ha dit.

Per això, va decidir explicar-li la situació a l'altre processat que no és agent de la Guàrdia Civil. S'havien conegut en un camp de futbol i s'havien fet amics. "Jo li vaig dir que el denunciés als Mossos d'Esquadra, però ell no volia", ha explicat l'acusat. Aleshores, se li va ocórrer posar el cas en coneixement dels dos guàrdies civils, per si volien fer mèrits davant dels seus caps descobrint el narcotràfic.

Fora de servei

Els agents han assegurat que van aprofitar que es desplaçaven a Girona per ensenyar una partida de texans a l'empresari per "fer les comprovacions pertinents" i recopilar dades contra la víctima. La seva intenció, han dit, era corroborar la denúncia i, després, traslladar tota la informació als agents de la comandància de Girona.

Segons han dit, amb aquest objectiu van anar tots quatre fins a casa de la víctima. D'entrada, exposen, van fer un cafè a un bar que hi havia davant l'edifici i van comprovar que hi havia moltes persones que entraven i sortien del pis, fet que confirmaria que el denunciant es podia dedicar a traficar amb drogues. Una estona després, un dels agents de la Guàrdia Civil va anar al cotxe mentre els altres tres acusats s'apropaven a les bústies per confirmar el nom i cognoms del suposat traficant.

"Per casualitat, ens el vam trobar", han dit. Llavors, segons la versió dels acusats, els dos processats que no eren agents es van quedar a una distància prudencial mentre un dels guàrdies civils s'apropava a la víctima, que en aquell moment anava amb la seva parella.

Emmanillat

L'agent ha assegurat que es va identificar i li va dir al denunciant que li volia fer unes preguntes relacionades amb el narcotràfic. "Ella va començar a cridar i ell es va posar agressiu", ha exposat el guàrdia civil. Per això, ressalta que va decidir emmanillar-lo perquè "no es fes mal ell mateix o algú del voltant". Segons l'agent, el denunciant no parava de moure's i es va acabar fent mal amb les manilles.

Quan es va calmar, continua declarant, li va treure les manilles i la víctima va accedir a parlar amb els agents però lluny de la seva dona. "Ens va dir que pugéssim al seu pis però no vam voler i ell mateix va voler parlar al cotxe", ha dit. Al cotxe ja hi havia l'altre agent esperant i hi van entrar els altres tres acusats amb la víctima. Els dos acusats que no eren policies van baixar pocs metres després.

Dins el vehicle, els dos guàrdies civils diuen que van estar parlant amb el suposat traficant per esbrinar d'on treia la droga que venia. Després d'un estona de conversa, afirmen que va accedir a tornar a pujar a casa seva i tornar amb les dades que li reclamaven. "Estàvem esperant quan vam veure que passava un cotxe de policia camuflat i vam pensar que ens havia fotut la 'pirula'", han afegit. Era la Policia Municipal de Girona, que havia rebut dues trucades de la víctima alertant que quatre homes l'havien amenaçat i, fent-se passar per guàrdies civils, li havien exigit diners.

Els quatre acusats han negat que colpegessin la víctima o que l'amenacessin amb l'arma. Els agents també han dit que entenen que no van fer res "mal fet" actuant fora de servei i fora d'Igualada. "No era el primer cop que ho fèiem i en altres ocasions havia sortit bé", han dit.

Fins a 38 anys de presó

Després de la declaració dels acusats, el judici ha quedat vist per a sentència. La fiscalia manté la petició de 9 anys de presó per als dos guàrdies civils i de 8 anys per als altres dos acusats per delictes de robatori amb violència, detenció il·legal i lesions.. L'acusació particular també continua sol·licitant 29 anys per als dos còmplices i 38 per als agents i considera que formaven un grup criminal.

Les defenses demanen l'absolució. Els advocats dels dos guàrdies civils han afegit com a alternativa que, en cas de condemna, els hi apliquin una eximent completa per actuar complint amb les seves funcions com a agents.