Denuncien l'Ajuntament de Cantallops per mantenir oberta una granja suposadament il·legal

IAEDEN reclama que es clausuri l'activitat i que s'aturi la tramitació d'ampliació de les instal·lacions

L'entitat ecologista IAEDEN i un veí del Cantallops (Alt Empordà) han decidit portar al jutjat el cas de la granja de porcs, coneguda com a Can Noguers. L'explotació, que actualment gestiona 720 caps de bestiar, porta de corcoll als veïns des de fa temps.

L'estiu de 2016 la petició d'ampliació per arribar als 1.222 animals va posar en alerta als residents, que van recollir una vuitantena de signatures en un municipi de poc més de 300 habitants. Els tràmits segueixen en marxa i els ecologistes, tips de denunciar la situació, han decidit fer un pas més.

"Després d'un any i mig, ni l'Ajuntament ni la Generalitat han fet res i ens han obligat a anar al Contenciós per intentar que judicialment s'ordeni el tancament de les instal·lacions", insisteix l'advocat Eduard de Ribot.

I és que segons l'entitat, l'explotació no compleix cap dels condicionants ambientals bàsics de la llicència que se li va atorgar l'any 2008. Entre els incompliments, asseguren que les instal·lacions estan greument deteriorades, que compten amb cobertes obsoletes d'uralita, que les fosses de purins tenen forats i no tenen la capacitat mínima d'emmagatzematge o que no disposen de canalitzacions de recollida d'aigües plujanes, entre d'altres. "Tot i aquesta situació, no només no es tanca sinó que, a més, pretén ampliar-se", remarca Ribot.

El Jutjat Contenciós Administratiu Número 1 de Girona ha admès a tràmit el recurs i els detractors del projecte esperen que s'aconsegueixi no només aturar l'actual activitat sinó també impedir que s'incrementi. Un d'ells és un dels 78 veïns que van recollir signatures en contra del projecte, en Rafael Duran. Ell ha presentat conjuntament amb la IAEDEN el recurs. Viu a pocs metres de l'explotació i assegura que no entén com l'Ajuntament permeten aquesta situació. "Sempre m'han contestat que els informes que tenen són favorables", afegeix.

Des de l'equip de Govern, el tinent d'alcalde Josep Campsolines defensa l'actuació municipal i diu que, a partir d'ara, ha de ser la justícia qui es pronunciï. "Nosaltres no podem tancar res si no ho ordena un jutge perquè seria prevaricació", insisteix. Pel què fa a l'ampliació de la granja, diu que segueix la tramitació.

Explotacions a tocar del nucli urbà

Una altra de les problemàtiques que denuncien els ecologistes és que moltes empreses utilitzen les "escletxes" de la normativa per ampliar les seves instal·lacions. El membre de l'entitat, Lluís Serrano, diu que la normativa estableix que les granges han d'estar a 500 metres dels nuclis urbans (la que denuncien està situada només a un centenar de metres de les cases) però que això només s'aplica a les noves llicències. "S'amplien en lloc de construir de nou perquè ja tenen la llicència, teòricament", explica.

Aquesta no és la única explotació que està en el punt de mira de la IAEDEN. L'entitat també està pendent d'una altra ampliació. En aquest cas, expliquen, d'una granja de petites dimensions també ubicada al municipi que actualment no té bestiar, però que podria arribar a tenir fins a 2.000 porcs, si finalment se li dona llum verda.

Contaminació dels aqüífers

L'entitat ha tornat a denunciar aquest dimecres la "passivitat" de l'administració pública davant la "greu" contaminació dels aqüífers que pateix la comarca per excés de nitrats procedents de les explotacions ramaderes. En aquest sentit, recorden que a l'Alt Empordà hi ha 34 dels 68 municipis que estan declarats com a zona vulnerable. "El problema és que no només són vulnerables sinó que ja estan afectats i a Cantallops també", insisteix Serrano. "Com s'entén que l'administració no posi fre a les ampliacions quan ja ara estan contaminats? Aquí hi ha un problema mediambiental greu i també de salut", afegeix.