El Festival de Circ de Girona ja ha venut 25.000 entrades

Aquest dimarts ha arribat a Girona el darrer artista que faltava

Els nervis de l'estrena ja es comencen a respirar al Festival Internacional del Circ de Girona. Les sis carpes que integren l'estructura física del festival estan plenes d'operaris i artistes que treballen perquè l'espectacle comenci aquest dijous i tot estigui en ordre.

Aquest dimarts, els artistes han treballat ja per polir els seus números i adaptar-los a la pista instal·lada al Camp de Mart gironí. Tota la infraestructura ocupa 4.482 metres quadrats repartits en sis carpes, dues de gegants i quatre d'auxiliars.

A l'espera de la inauguració del dijous, l'organització ha explicat que ja s'han venut més de 25.000 entrades de les 30.884 que s'han posat a la venda. Això suposa sobrepassar ja el 80% d'aforament en els espectacles.

Com és habitual, el certamen fa tres propostes. D'una banda hi haurà els espectacles Blau i Vermell, que duren dues hores i mitja i són les semifinals. La gran final és l'espectacle Or, que es farà el proper dilluns a dos quarts de nou del vespre.

Abans del primer espectacle, el festival ja ha hagut de superar alguns obstacles. Un dels principals ha estat aconseguir que arribin amb visats els 88 artistes de divuit països diferents. "Al final avui ha arribat l'últim", explicava Genís Matabosch a la premsa. La carpa on fan vida ja estava plena de gom a gom amb totes les companyies aquest dimarts.

Matabosch ressalta que els visats més complicats han estat els d'un artista de Turkmenistan i els de les companyies de Corea del Nord. Tot i els temors que la situació internacional passés factura, al final tots ells han pogut arribar.

Un altre repte del certamen és fer arribar tot el material que necessiten per als seus espectacles. "Hi ha un camió que ha vingut directament de Moscou travessant tot Europa fins a Girona", relata el director. A data d'avui, la logística no ha jugat cap mala passada i l'engranatge del festival segueix el ritme per tenir-ho tot a punt.

L'any més exigent

El Festival Elefant d'Or arriba aquest dijous a Girona amb la setena edició, la primera que es fa a la ciutat. El fil conductor del certamen és la celebració dels 250 anys del circ modern. Per aquesta raó, el càsting d'artistes és "el més exigent de totes les edicions" segons explica el seu director.

Entre les posades en escena úniques al món hi ha els "cinc salts mortals" d'un artista de Corea del Nord. A més, el circ de Pyongyang suma en un mateix número un gronxador rus, la barra fixa i la bàscula. Entre d'altres, també hi ha un número de jocs de malabars amb els peus fent servir altres persones, que executa una companyia xinesa.

Patins acrobàtics, escales aèries, icaris, equilibris, contorsió extrema o un home forçut són algunes de les diferents tipologies de números que es podran veure entre el 22 i el 26 de febrer al certamen gironí.

Reconciliar-se amb el circ

Matabosch confia que el festival permeti reconciliar els espectadors amb el circ. "Volem que la gent descobreixi un circ d'excel·lència", ressalta el director, que també vol fer oblidar a la gent "el circ que els va fer perdre la confiança amb aquesta tipologia d'arts escèniques". Les 24 propostes comparteixen el fet de ser inèdites, com a mínim, a l'Europa occidental.

L'objectiu de totes les atraccions és "deixar bocabadats" tots els espectadors, afirma el director. La carpa ubicada al Camp de Mart de Girona espera el debut del festival el proper dijous a dos quarts de nou de vespre.