Una desena de delinqüents reincidents de la Jonquera acumulen fins a 65 detencions

Només dos d'ells han entrat a presó

L'operatiu policial 'Netto' iniciat a La Jonquera (Alt Empordà) el mes de setembre per combatre l'augment de delictes al municipi ha realitzat 65 detencions contra deu individus, la majoria reincidents. D'aquests, només dos han entrat a presó. L'operatiu també ha realitzat deu entrades a domicilis relacionats amb les detencions i ha comissat 487 grams de cocaïna; 162 d'heroïna; 351 grams de marihuana i 220 d'haixix.

Les actuacions s'han fet conjuntament amb Mossos d'Esquadra i Policia Local i ha comptat amb reforços de la Unitat de Seguretat Ciutadana de Figueres, a més del suport d'altres cossos policials. L'Ajuntament ha anunciat que s'ha personat com a acusació particular en tres d'aquests casos i que continuarà treballant per millorar la sensació de seguretat al municipi.

En aquest sentit, ha detallat que properament instal·laran quatre noves càmeres de videovigilància als principals accessos al municipi i que estan treballant per obrir una borsa de treball dins del cos de la Policia Local. Aquestes són algunes de les dades que s'han fet públiques en el marc de la Junta Local de Seguretat que s'ha fet al municipi aquest dimecres.

El departament d'Interior va iniciar fa uns mesos un operatiu especial per lluitar contra l'augment de delictes al municipi i la sensació d'inseguretat que els veïns manifestaven i que, fins i tot, van desembocar en la creació d'una plataforma ciutadana per exigir més actuacions. Per fer-hi front, es van engegar patrulles conjuntes de mossos i Policia Local, en coordinació amb la resta de cossos policials.

En poc més de dos mesos, s'han realitzat deu entrades a domicilis, la majoria situats en dos blocs conflictius: un del carrer Lluís Companys i un altre ubicat al centre, al carrer Sant Miquel. En tots ells, la policia té constància d'ocupacions il·legals per part de petits traficants, toxicòmans i proxenetes.

Des de finals de setembre fins al desembre, s'han fet 65 de les 269 detencions que es van produir durant tot el 2017. Totes les acumulen els mateixos deu delinqüents que la policia té identificats.

D'aquestes detencions, 37 han estat per delictes contra el patrimoni i 28 per delictes contra la salut pública. En aquestes actuacions, s'han comissat 487 grams de cocaïna; 162 d'heroïna; 351 de marihuana i 220 d'haixix. Malgrat això, després de passar a disposició judicial només dos d'ells han entrat a presó. L'Ajuntament de la Jonquera, a més, s'ha personat com a acusació particular en tres casos de reincidents que estan als jutjats.

L'operatiu continua obert

El director dels Serveis Territorials d'Interior, Albert Ballesta, ha assegurat que l'operatiu no s'ha tancat i que seguiran treballant per acabar amb aquesta situació. "Estem parlant d'una desena de persones dels quals només dos han ingressat a presó i això vol dir que encara ens queda molta feina", ha insistit criticant implícitament el poc recorregut judicial que tenen les detencions.

Pisos ocupats il·legalment

També ha anunciat que estan pendents d'aconseguir una ordre de desnonament per un dels individus que viu il·legalment en un pis del centre. L'Ajuntament, per la seva banda, va tapiar algunes de les entrades al bloc del Lluís Companys però Ballesta ha apuntat que les mesures no han estat suficients, que alguns hi han tornat a accedir i que d'altres s'han desplaçat a diferents punts del municipi.

L'operatiu ha comptat amb reforços de la Unitat de Seguretat Ciutadana de Figueres i ha suposat més d'un miler de serveis. Ballesta ha assegurat, però, que ja està donant resultats i que durant els primers mesos de l'any els fets delictius han disminuït, tot i que no ha concretat les xifres.

Més càmeres i la nova comissaria de districte

L'alcaldessa del municipi, Sònia Martínez, ha assegurat que des del consistori està satisfets amb la implicació de tots els cossos policials i que la seguretat és una "prioritat" per al govern municipal. En aquest sentit, ha manifestat que esperen que la nova comissaria de districte que hi ha projectada al municipi i la instal·lació de noves càmeres de videovigilància serveixi per "dissuadir" aquest tipus de conductes que creen alarma entre els residents.

A hores d'ara, en tenen set distribuïdes entre el Pertús i l'N-II. En els propers mesos n'instal·laran quatre més als principals accessos al municipi i, quan s'abordi la reforma del carrer Major, se'n col·locaran quatre més als "punt més conflictius" del nucli urbà.

També ha detallat que estan treballant per crear una borsa de treball dins del cos de Policia Local per cobrir vacants i baixes. A finals d'any, a més, van allargar la jornada als agents durant la matinada.

El problema latent de la prostitució al carrer

Aquestes són algunes de les dades que han fet públiques en el marc de la Junta Local de Seguretat, que s'ha celebrat al municipi aquest dimecres. Durant la roda de premsa posterior, tant Ballesta com Martínez han aprofitat per carregar contra l'estat espanyol per no incloure al Codi Penal com a delicte la petició de serveis sexuals.

L'alcaldessa ha dit que la llei que preveu sancions administratives contra els clients que en demandin no és "efectiva" perquè, en el cas de la Jonquera, la majoria de clients són francesos i les multes costen molt de cobrar.