Primera sentència a Girona que eximeix un matrimoni de pagar un deute

La parella devia més de 24.000 euros a diverses entitats bancàries i financeres

Interlocutòria pionera a Girona. El Jutjat de Primera Instància Número 2 ha alliberat un matrimoni gironí d'un deute de més de 24.000 euros que tenien amb diverses entitats bancàries i financeres basant-se en la Llei de la Segona Oportunitat. La parella, d'origen romanès, va arribar a Espanya l'any 2012. Tots dos, en Costel i la Ionela Moldovan, van trobar feina però al cap de poc, ella es va quedar sense i va començar a demanar petits crèdits per "anar sobrevivint". La situació es va anar complicant fins que, entre tots dos, van arribar a acumular aquesta quantitat en més de quinze entitats.

El deute va provocar, segons explica l'entitat Repara tu Deuda, que els embarguessin les nòmines i no poguessin fer-hi front. Sense família al país, ni propietats eren a punt de tornar a casa seva quan van decidir iniciar el procediment que es contempla en aquesta llei. El matrimoni va demanar acollir-se al Benefici d'Exoneració total del Passiu Insatisfet (BEPI).

L'advocada que ha portat el cas, Elvira Castañon, ha explicat que aquesta normativa (aprovada l'any 2015) permet a les persones que no tenen recursos econòmics i no poden assumir el deute "encara que paguessin tota la vida" començar de "zero". El procés s'inicia per la via extrajudicial amb un formulari del Departament de Justícia. Un cop s'ha portat davant de notari, es nomena un mediador que intenta aconseguir un acord amb els creditors. "Com que normalment això no és possible perquè aquestes persones no tenen disponible, s'arriba als jutjats", detalla Castañon.

"Allà s'inicia el que es coneix com un concurs consecutiu en el qual s'ha d'acreditar que aquestes persones no poden pagar i, a banda d'alguns altres requisits, el deute no ha de superar els 5 MEUR", remarca. Si això es compleix, el jutge pot decidir exonerar-los parcialment o totalment del deute.

Això és el que han aconseguit aquest matrimoni. La interlocutòria considera provat que la parella compleix els requisits previstos a la llei per la seva baixa capacitat econòmica. Tots dos van demanar acollir-se a aquest benefici i l'administrador concursal no s'hi va oposar.

Per tot plegat, els eximeix de tot el deute que tenien amb els bancs i entitats financeres, que ascendeix a més de 24.000 euros. En el cas de la dona, que també acumula un deute d'uns 2.000 euros amb l'Agència Tributària (no inclòs a la llei), Castañon ha explicat que demanaran un aplaçament per tal que pugui pagar-ho en un o fins a cinc anys.

Castañon remarca que aquest tipus de resolucions permeten a la gent endeutada "començar de zero", sortint també de les llistes de morosos. "És una llei relativament nova però la gent ha de saber que pot acollir-s'hi", insisteix.

Més de 400 casos a tot l'estat espanyol

De fet, la companyia Repara tu Deuda amb la qual col·labora jurídicament ja ha aconseguit tretze sentències favorables a la Llei de la Segona Oportunitat a tot Espanya, deu de les quals s'han concentrat a Catalunya on, segons Castañon, els procediments són més àgils. Malgrat això, a hores d'ara porten més de 400 casos similars a tot l'estat espanyol.