200 veïns protesten pel tancament d'urgències en caps de setmana del CAP de Taialà

Exigeixen a l'alcaldessa la continuïtat del servei

A partir de demà, el CAP de Taialà ja no obrirà en caps de setmana ni festius. Fins ara, era l'únic de la ciutat que aquests dies ho feia entre les vuit del matí i les vuit del vespre per atendre les urgències dels veïns de la seva zona de referència. Una àrea que, a més de Taialà, Germans Sàbat i Mas Catofa, també comprèn els barris de Domeny, Sant Ponç i Fontajau, i els pobles de Sant Gregori, Canet d'Adri, Sant Martí de Llémena i Sant Aniol de Finestres.

Ara, tots aquells qui necessitin anar al metge, hauran de fer-ho al Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP) Güell. Per protestar contra la decisió de Salut, aquest vespre uns 200 veïns de Taialà, Germans Sàbat i Mas Catofa s'han concentrat davant del CAP. Durant la protesta, han corejat en diverses ocasions la proclama "CAP sí, Güell no!".

El president de l'associació de veïns de Mas Catofa, Ferran Padilla, ha criticat que l'alcaldessa, tot i dir que s'oposa a la mesura, "no s'hagi implicat més per aturar el tancament". Per Padilla, "massificar" el Güell i al·legar que el CAP de Taialà es tanca "per donar millor servei des d'allà", no té sentit.

El president ha recordat que als barris de l'Esquerra del Ter hi viu molta gent gran, i que ara perdran un servei "bàsic". A més, des de les associacions de veïns han calculat que, de mitjana, cada cap de setmana el CAP feia unes 25 assistències (entre urgències, cures i atencions domiciliàries).

El 155, una excusa "barata"

Els veïns també han criticat que l'alcaldessa, Marta Madrenas, digués que el 155 no li deixava marge de maniobra, perquè no tenia cap interlocutor polític al Departament de Salut. "És una excusa barata", ha dit Padilla. Una crítica que també s'ha repetit al manifest que la presidenta de l'associació de veïns de Germans Sàbat, Maite Guerrero, ha llegit durant la protesta.

"La decisió de tancar les urgències durant els caps de setmana s'ha pres des de fa temps, i l'únic motiu que ens han donat és el d'una millora organitzativa", recull l'escrit. I hi afegeix: "Ara, dir que és culpa del 155 és voler desviar l'atenció, tractar-nos de ximples i renunciar a defensar aquests barris de Girona".

Guerrero també ha criticat que el tancament del CAP s'afegeix a "l'abandonament cada vegada més gran que pateixen els barris de l'Esquerra del Ter". I aquí, ha criticat els talls de llum "constants" que afecten els veïns.

Escridassada al regidor

"L'alcaldessa de Girona i el govern de CiU haurien d'estar al costat de la seva gent i exigim que, juntament amb el Departament de Salut, facin enrere aquesta decisió equivocada", conclou el manifest. Els 200 veïns han aplaudit quan s'ha acabat de llegir l'escrit, però s'han posat a escridassar el regidor de barri, Joan Alcalà, quan ha volgut exposar-los la situació de l'Ajuntament.

Alcalà els ha recordat que des del consistori es farà un seguiment de la mesura durant els propers mesos, i que si es demostra que el tancament de les urgències en caps de setmana i festius no és efectiu, es demanarà al Departament que el reverteixi. El regidor també ha lamentat que la protesta d'aquest divendres estigués "polititzada", perquè Guerrero milita al PSC (tot i que ella, durant el seu parlament, hagi desvinculat una cosa de l'altra).