La CUP proposa rebatejar la plaça de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres per 1 d'Octubre

La formació presentarà la moció al ple de dijous

La CUP de Figueres ha presentat una moció per demanar que es canviï el nom de la plaça de l'Institut Ramon Muntaner i passi a nomenar-se plaça de l'1 d'octubre de 2017 com a "reconeixement a tots els figuerencs i empordanesos" que durant aquella jornada van veure "trepitjats els seus drets i llibertats fonamentals". Al document, la formació recorda que aquell dia la comarca va viure episodis "d'extrema violència" contra ciutadans que "volien exercir el seu legítim dret a votar". Una violència, remarquen, que va ser exercida "unilateralment" i de manera "desproporcionada".
 
El cupaires remarquen que la plaça es va convertir de forma "espontània" en l'epicentre d'una "festa ciutadana" i que el propi institut va esdevenir l'espai on es van poder centralitzar les dades provinents dels diferents col·legis electorals. Per això i a banda del canvi de nom, demanen que s'hi instal·li una placa commemorativa recordant la diada. El text s'ha entrat per registre i la intenció és que es debati al ple de dijous, tot i que la decisió final es prendrà a la junta de portaveus prèvia a la sessió.
 
"La ciutadania de Figueres va donar clares mostres de serenitat, autoorganització i de compromís democràtic", remarquen a la moció. El text també insisteix que aquell dia, la gent va defensar els col·legis i va facilitar la participació malgrat que moltes poblacions de la comarca van patir "episodis d'extrema violència" per part de "representants d'un estat gens respectuós amb els drets fonamentals".

Per recordar-ho i retre homenatge a un espai que va esdevenir "l'epicentre" de la "festa ciutadana" de celebració dels resultats, la CUP vol que la plaça sigui rebatejada amb el nom d'1 d'octubre de 2017. També proposa que es col·loqui una placa commemorativa que recordi la jornada i que es traslladi l'acord (si s'hi arriba) a la Comissió del Nomenclàtor de la ciutat.

El PP, en contra

La proposta, però, ja ha topat amb l'oposició del PP. La seva portaveu, Mª Àngels Olmedo, s'hi ha mostrat "totalment contrària" i ha anunciat que hi votaran en contra. Olmedo insisteix que el que cal fer és treballar a favor de la "convivència i el benestar conjunt" i demana a la resta de formacions que també s'hi oposin.