Licitat el projecte per buidar les 2,3 milions de tones de deixalles a l'abocador de Vacamorta

S'estudiarà com treure els residus abocats fins al 2003

La Generalitat ha licitat el projecte per buidar l'abocador de Vacamorta, situat a Cruïlles (Baix Empordà), i sobre el qual pesen nombroses sentències del TSJC i el Suprem. Segons recull l'anunci, l'empresa que obtingui el contracte haurà d'estudiar quina és la millor fórmula per retirar els més de 2,3 milions de tones de deixalles que s'acumulen al subsòl del paratge.

Ara bé, la Generalitat també deixa clar que es retiraran aquelles escombraries que es van abocar a Vacamorta d'ençà del 2003 en endavant; és a dir, quan el Govern va atorgar la llicència ambiental que ha estat el focus del litigi.

Això suposarà deixar més de 335.000 tones de deixalles enterrades a lloc (que són les que s'hi van anar acumulant anteriorment). La redacció del projecte per buidar Vacamorta surt a licitació per 150.000 euros i les empreses que vulguin optar-hi poden presentar ofertes fins aquest dimecres.

Llarg litigi

L'abocador de Vacamorta, sobre el qual pesen nombroses sentències, es va clausurar a finals del 2014. Tant el TSJC com el Suprem van ordenar tancar-lo perquè la llicència ambiental de la instal·lació –i que ha estat el focus del litigi- estava mal donada. Però aquestes no són les úniques resolucions judicials que arrossega Vacamorta, perquè el cas ha derivat en nombrosos recursos (interposats tant per la Generalitat com per l'antiga gestora, Recuperació de Pedreres SL).

Sigui com sigui, el juny del 2015 el TSJC va ser categòric. L'alt tribunal català va donar un termini de dos anys al Govern perquè buidés l'abocador i traslladés les deixalles que s'hi havien abocat durant anys. I quan aquest termini ja s'havia esgotat, el TSJC va emetre una nova resolució carregant contra la Generalitat i dient-li que veia "del tot inadmissible i insuportable" que no hagués fet res per retirar les escombraries de Vacamorta.

EL TSJC criticava obertament que el Departament de Territori no hagués impulsat "una sola actuació per retirar ni una mísera tona dels milions que es van abocar al dipòsit". I que, per contra, al Govern li haguessin sobrat "temps i esforços" per interposar als tribunals una "interminable successió d'incidents, sol·licituds, recursos i peticions diverses" per intentar frenar el buidatge de l'abocador.

Ara, la Generalitat ha fet un primer pas per complir les resolucions judicials. L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha tret a licitació el projecte per buidar l'abocador de Vacamorta. El contracte surt a concurs per 150.000 euros (181.500, si es té en compte l'IVA). Les empreses interessades poden presentar ofertes fins al 31 de gener i aquella que guanyi la licitació tindrà un termini de nou mesos per redactar el document.

Buidar fins al 2003

D'entrada, l'empresa que guanyi el contracte haurà d'estudiar totes les alternatives "i la manera d'extreure amb mitjans mecànics" tant les deixalles de Vacamorta com les diferents capes de terra que les cobreixen. Ara bé, no es retiraran totes les escombraries que s'acumulen al subsòl del paratge, sinó aquelles que s'hi van abocar a partir del 2003; és a dir, quan la Generalitat va atorgar la llicència ambiental que després els tribunals van tombar.

De fet, per establir aquest termini, la Generalitat s'empara en la resolució del TSJC que al 2015 li va donar dos anys per buidar l'abocador. A l'escrit, l'alt tribunal diu –literalment- que s'ha de "restaurar completament el paratge a la situació que tenia abans del 10 d'abril del 2003".

Segons recull un dels documents que acompanya la licitació, al subsòl de Vacamorta actualment hi ha 2.692.656,81 tones de residus. I d'aquestes, les que s'hauran de retirar seran, en concret, 2.356.030,11 (que són les que s'hi van abocar entre els anys 2003 i finals del 2014, quan l'abocador es va clausurar).

Això vol dir, doncs, que d'entrada la Generalitat ja preveu que, un cop completats els treballs, al paratge hi quedin 336.626,70 tones d'escombraries. És a dir, les que s'hi van llançar entre l'any 2000 –quan Vacamorta va obrir- i fins al 2003.

L'empresa que redacti el projecte per buidar Vacamorta haurà d'estudiar també quin serà el cost i el temps que es necessitarà per retirar els residus. En una primera estimació, la Generalitat va calcular que treure les deixalles costaria fins a 150 MEUR, que es necessitarien fer un mínim de 140.000 viatges en camió i que els treballs s'allargarien almenys onze anys.

A més, el projecte també haurà d'analitzar els riscos ambientals i per a la salut humana que comportarà moure tots aquests milions de tones d'escombraries. I finalment, analitzar on es dipositaran de nou (per exemple, en un abocador ja existent, en un de nova construcció, etc.)

Satisfacció

D'entrada, l'alcalde de Cruïlles s'ha mostrat "satisfet" que la Generalitat hagi licitat el projecte per buidar de residus el paratge de Vacamorta. Salvi Casas ho veu com "un pas endavant" en l'enrevessat procés judicial que ja s'ha traduït en més d'una desena de sentències i recursos tant del TSJC com del Suprem. Tots ells, contraris a l'abocador.

Casas, però, critica que el procés s'hagi fet per la via d'urgència, i que les empreses interessades només tinguin una setmana de termini per presentar-se al concurs. Un termini que, de fet, acaba aquest dimecres (perquè l'anunci va sortir publicat el passat 25 de gener).

A més, l'alcalde també desconfia de l'import de la licitació (que puja a poc més de 180.000 euros, IVA inclòs). Segons Casas, si per regla general els projectes "suposen un 6% del cost de l'obra", fent càlculs s'estaria parlant que "buidar l'abocador costaria 3,25 MEUR".

"Creiem que la Generalitat es queda molt curta traient el projecte a licitació per aquest preu, perquè el mateix Departament de Territori ja va calcular inicialment que retirar les deixalles tindria un cost de 150 MEUR", ha dit l'alcalde de Cruïlles. De fet, Casas té "sospites" que alguna cosa "grinyola" amb el preu de sortida de la licitació. No va més enllà, però sí que apunta que si el contracte pugés a més de 209.000 euros, "aleshores s'hauria de publicar al Diari Oficial de la Unió Europea i el procés seria més complicat".

"Que es buidi del tot"

Deixant de banda els aspectes administratius, l'alcalde de Cruïlles també ha carregat contra la decisió de buidar les deixalles a partir del 2003. Segons Casas, deixar al subsòl de Vacamorta més de 330.000 tones d'escombraries no és de rebut, perquè s'han de treure totes.

"Amb Vacamorta, l'Ajuntament ha estat un titella a mans de la Generalitat, i és a ella a qui li correspon assumir la responsabilitat des del minut zero", ha dit Casas. I aquí, l'alcalde ha recordat que el TSJC no només va tombar la llicència ambiental del 2003, sinó que l'alt tribunal, anteriorment, també havia anul·lat la llicència d'activitats que va permetre obrir l'abocador a finals del 1999.

De fet, arran d'aquesta primera sentència, l'aleshores conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ja va ordenar clausurar Vacamorta. L'abocador, però, només va estar tancat un mes i mig, fins que se li va atorgar una nova llicència ambiental que va permetre reobrir-lo (precisament, la que ha estat el focus de tot el litigi posterior).

"Depurar responsabilitats"

"Exigim que es retirin totes les deixalles que es van abocar al paratge i que Vacamorta quedi del tot net de residus", ha dit l'alcalde de Cruïlles. A més, Salvi Casas també creu que l'afer no s'ha de quedar aquí, sinó que la Generalitat ha de "depurar responsabilitats", tant polítiques com tècniques, per haver permès un litigi que ja fa 18 anys que s'arrossega.

"Si l'abocador de Vacamorta s'hagués tancat quan pertocava, s'haurien estalviat molts diners", ha dit Salvi Casas. No només en referència a tot allò que han costat els recursos interposats davant el TSJC i el Suprem, sinó també al cost que pot suposar treure els més de 2 milions de tones de deixalles que s'acumulen al paratge (sota una capa de 20 centímetres de terra).

Comissió de seguiment

Per últim, l'Ajuntament de Cruïlles, la plataforma contrària a l'abocador (la PAAC) i els ecologistes (el CEPA) han reclamat a la Generalitat que restitueixi la comissió de seguiment que ha d'avaluar de quina manera es dona compliment a les sentències (i en conseqüència, es buida l'abocador). "Una comissió que tan sols s'ha reunit una sola vegada", ha recordat Casas, en referència a la reunió que van mantenir amb l'aleshores conseller de Territori, Santi Vila, poc temps després que ordenés la clausura de Vacamorta.