Figueres aprova l'expedient per treure a concurs el contracte de neteja

La proposta ha comptat amb el suport de tots els grups excepte la CUP i C's

Figueres ha donat llum verda al plec de condicions per posar a concurs el nou contracte d'escombraries que ha de substituir el servei que gestiona des de fa setze anys l'empresa mixta Ecoserveis. En un ple extraordinari, l'expedient ha comptat amb suport de l'equip de Govern del PDeCAT, ERC, PSC, PP, Compromís d'Esquerres i els tres regidors no adscrits. El consens ha estat ampli però la CUP hi ha votat en contra i C's s'ha abstingut.

Els cupaires s'oposen al model de concessió proposat i aposten per la municipalització del servei. La seva portaveu, Natàlia Sànchez, ha assegurat que el projecte implicarà un augment del cost que paguen els figuerencs per sobre de la mitjana catalana obligant-los a abonar més de 130 euros anuals per la gestió de les seves escombraries. A més, ha criticat que el procés es tiri endavant havent "incomplert" el compromís al que van arribar amb l'equip de Govern per aprovar els pressupostos de 2017 i que implicava fer una auditoria a Ecoserveis abans de treure a concurs el servei.

Des de Ciutadans, el seu portaveu, Héctor Amelló, ha defensat l'abstenció assegurant que, malgrat que el plec de condicions és millor que el que hi ha actualment, "ha faltat ambició". Amelló ha afirmat que esperen que el nou contracte sigui de "transició" per assolir l'"excel·lència que ens agradaria tenir en un futur".

En el mateix sentit s'ha pronunciat el regidor de Compromís, Òscar Vergés, que malgrat donar-hi suport, ha dit que no se senten "satisfets" i que haurien volgut un "servei més valent i ambiciós" que contemplés, per exemple, l'ampliació del servei porta a porta que es vol començar a implementar en barris de baixa densitat poblacional.

La resta de formacions s'han felicitat per les negociacions dutes a terme i pel "consens" aconseguit. Tot i això, alguns ho ha atribuït a la minoria en la qual es troba governant el PDeCAT i també han criticat la falta de previsió per treballar en el canvi malgrat saber que el contracte actual (ara prorrogat) s'acabava a finals de 2016.

En el que pràcticament tots han coincidit ha estat en criticar el servei que actualment presta Ecoserveis, que han qualificat de "deficitari" i "insuficient" per cobrir les necessitats actuals d'una ciutat de pràcticament 46.000 habitants. El PP, ERC i el PSC, a més, han reclamat que es treballi en la conscienciació però que es persegueixi els infractors i se'ls sancioni.

L'alcaldessa, Marta Felip, ha celebrat "l'ampli consens" assolit, ha remarcat que la ciutat no podria assumir una municipalització del servei i ha assegurat que el nou contracte ha de suposat un "salt" qualitatiu en la prestació de la recollida d'escombraries, la neteja viària i la deixalleria. També, ha dit, ha d'implicar una "nova conscienciació" sobre la gestió dels residus. I és que el plec de condicions preveu que la empresa que guanyi la concessió destini un 1% a campanyes en aquest sentit.

Un cost de 6 MEUR anuals

El nou contracte que sortirà a licitació preveu un servei amb un cost anual de 6 MEUR. Entre les principals novetats respecte de l'actual, hi ha la instal·lació de contenidors mòbils al centre de la ciutat que permetran que durant el que implicaran durant el dia es puguin retirar; la introducció del servei porta a porta en barris de baixa densitat; un nou sistema de contenidors de càrrega lateral; eliminar les àrees soterrades i un increment de rutes de recollida de voluminosos.

També s'ampliaran els molls de càrrega de la deixalleria municipal passant dels vuit actuals als dotze, obrirà durant més hores i el magatzem de residus valoritzables. Pel què fa a la neteja de carrers, s'hi incorporarà més personal, es renovarà la maquinària i es crearan nous serveis com el fregat mecànic de voreres i vials i la neteja de carrers amb aigua. També es preveu la renovació de la xarxa de papereres.