Els terroristes de Ripoll també tenien planejat atacar la torre Eiffel

S'ha descobert a través de gravacions fetes per membres de la cèl·lula

Els terroristes de la cèl·lula de Ripoll que van protagonitzar els atemptats de Barcelona i Cambrils també tenien planejat atacar la ciutat de París, més concretament, la torre Eiffel. Aquestes són les conclusions que n'extreu un estudi elaborat per Fernando Reinares i Carola García-Calvo del Elcano Royal Institute de Madrid i publicat ahir per l'associació nordamericana Combating Terrorism Center (CTC).

En el document, s'explica com un dels membres del grup terrorista va viatjar fins a la capital francesa i enregistrar amb una càmera de vídeo imatges de l'emblemàtic monument. En la mateixa gravació, es pot veure també a Mohamed Hichamy a la casa d'Alcanar, preparant les bombes i dient a càmera "Espanyols, patireu" en àrab. La gravació, que precisament fou recuperada entre les restes de l'explosió a la casa de Tarragona, fou entregada també a les autoritats franceses que pocs dies després dels atemptats a Catalunya van decidir instal·lar una tanca de vidre a l'entorn de la torre Eiffel per prevenir de qualsevol atac fet amb armes de foc o vehicles.

L'informe també explica com els terroristes es van finançar ells mateixos l'atac, mitjançant els salaris obtinguts de les seves feines i també venent or. Concretament haurien aconseguit 1.200 euros venent joies robades que van utilitzar per a comprar les bombones de gas emmagatzemades a Alcanar. Altres compres les van realitzar a través d'Internet per tal de no aixecar sospites.

Entre la documentació trobada també hi havien plànols de l'estadi del FC Barcelona i la Sagrada Família, el que faria sospitar que també podrien haver set objectius dels terroristes.

Lluitant contra el terrorisme

El Combating Terrorism Center (CTC) és una organització ubicada a West Point (Nova York) que es va crear el febrer de 2003 arran dels atacs terroristes a les Torres Bessones el setembre de 2001. Encapçalada sempre per militars d'alt rang retirats, ha elaborat centenars d'informes sobre els diversos atemptats islamistes que s'han perpetrat des d'aleshores arreu del món.

El seu objectiu és el d'analitzar de forma independent el fenomen del terrorisme i elaborar una estratègia per a fer-li front. Actualment l'ens es troba sota la direcció del tinent Bryan Price, el qual també imparteix classes de Ciències Socials a l'Acadèmia Militar de West Point.