Millo amenaça Madrenas de canviar la seva actitud o alguns convenis quedaran aparcats

El delegat de l'Estat carrega contra el canvi de nom de la plaça Constitució

Enric Millo ha collat l'alcaldessa de Girona perquè posi fi al trencament de relacions amb l'Estat i tot allò que el representa. Per al delegat, el decret que va signar Marta Madrenas és una "decisió irresponsable" i "erràtica", que es tradueix en fets com ara que la Policia Municipal hagi "acabat amb el costum" de convidar policia espanyola i Guàrdia Civil a la celebració de la Diada del cos.

"Ho lamento profundament, perquè amb això l'alcaldessa malmet l'excel·lent relació que hi ha entre els diferents cossos de seguretat", ha dit Millo. I aquí, el delegat del govern espanyol ha tornat a aprofitar per recordar que fa quatre mesos que Madrenas no convoca la junta local de seguretat a la ciutat, cosa que li sembla del tot "irresponsable".

Per a Millo, "no és raonable" que Madrenas hagi trencat relacions institucionals amb el govern espanyol. I més tenint en compte que "hi ha diferents Ministeris" que executen o han de fer projectes a la ciutat. Entre aquests, la reposició del parc Central, la reforma de la plaça Espanya o l'edifici de l'arxiu històric.

"Per això hem pres una determinació", ha anunciat el delegat. I ha afegit: "De la mateixa manera que ella no vol parlar amb ningú del govern espanyol, nosaltres només volem parlar amb ella". Millo ha dit que, a partir d'ara, l'Estat només té Marta Madrenas com a "única interlocutora" a la ciutat per tractar tots aquells projectes que pengin del govern espanyol, que quedaran "supeditats" a allò que decideixi ella.

"No serà per culpa de l'Estat"

"Que ens digui què vol fer, perquè els gironins han de saber que aquesta actitud sectària té conseqüències", ha assegurat Millo. El delegat de l'Estat no ha volgut avançar quina serà la postura de l'executiu espanyol en cas que l'alcaldessa es negui a reunir-se amb ells. De fet, ha dit que allò que passi ho haurà decidit ella mateixa amb la seva actitud.

"Si hi ha convenis que no es poden signar, no serà per culpa de l'Estat," ha afirmat Millo. A més, el delegat ja ha avançat que tampoc acceptaran que l'alcaldessa pugui delegar la seva presència a les reunions. "Precisament, la nostra interlocució ha de ser amb ella directament", ha reblat.

Rememorar "derrotes"

Enric Millo, que avui ha visitat les obres que s'estan fent a la caserna de la Guàrdia Civil de Girona i ha mantingut reunions a la Subdelegació, també ha aprofitat la seva visita a la ciutat per carregar contra el canvi de nom de la plaça Constitució. Ho ha definit com un exemple més de l'actitud "intransigent i de confrontació" de l'alcaldessa, a qui ha acusat de voler-se "carregar una part de la simbologia i la història" de la ciutat.

Millo ha recordat que la plaça ja es va concebre arquitectònicament per "homenatjar" la Constitució, un text que "salvaguarda la convivència i el respecte a totes les idees". El delegat de l'Estat ha precisat que, fins i tot, l'escultura de la plaça és "tot un símbol" i que voler canviar el nom a l'espai és "irresponsable" per part de Marta Madrenas i no ajuda gens a reconduir les relacions amb l'Estat.

"Jo entendria que es posés el nom d'1 d'Octubre a un altre espai públic de la ciutat, perquè hi ha gent a qui li agrada rememorar derrotes", ha afirmat Millo. "Però trencar amb la Constitució i amb allò que ens uneix em sembla una mostra d'intransigència i intolerància", ha conclòs.