Jutgen un acusat que s'enfronta a 23 anys per haver fet viure un calvari a la seva exparella

La fiscal sol·licita que no es pugui apropar a la dona durant 46 anys i mig

L'Audiència de Girona ha jutjat un acusat que s'enfronta a 23 anys de presó per haver fet viure un autèntic calvari a la seva exparella. Tot i que la relació només va durar quatre mesos, de febrer a juny del 2015, la fiscal sosté que el processat controlava la dona en tot moment, se'n burlava, l'amenaçava amb fer-li mal a ella o a la seva filla, no la deixava sortir de casa i l'obligava a mantenir relacions sexuals contra la seva voluntat. Davant del tribunal, l'acusat ha negat els fets, assegurant que la relació amb la seva exparella va ser "del tot normal".

La policia el va detenir el 8 de juny del 2015, després que agafés la dona pel coll a la sortida del CAP Güell i l'amenacés en ple carrer. Segons l'acusat, que ja acumula altres condemnes i denúncies per maltractament, aquest episodi va ser un malentès i ell només va "parlar una mica fort". L'exparella, per la seva banda, ha ratificat davant el tribunal els maltractaments a què la sotmetia.

A més de la presó, la fiscal sol·licita que el processat no es pugui apropar a la dona durant 46 anys i mig i que hagi de pagar una indemnització de 13.000 euros.

Inicis

L'acusat i la dona es van conèixer a través d'una pàgina d'Internet. Van veure's per primer cop al febrer del 2015 i una o dues setmanes més tard, ja convivien junts. S'estaven al pis d'ella, que era de lloguer, on també hi vivia la filla que la dona havia tingut d'una relació anterior.

Segons ha relatat la dona, durant el primer mes la relació va anar bé. Però a partir d'aleshores va començar a estroncar-se. Ella mateixa ha explicat que l'acusat cada dia s'anava tornant més agressiu, que li controlava les trucades, en algunes ocasions no l'havia deixada sortir i que l'amenaçava amb una navalla que sempre duia al damunt. "Em deia que m'obriria en canal i que també faria mal a la meva filla", ha declarat.

A més, la dona ha explicat que ell la menystenia, la insultava i l'havia colpejada. "No podia escollir quina roba posar-me, perquè sinó em deia que anava vestida com una guarra, ni tampoc maquillar-me gaire", ha precisat a preguntes de la fiscal. També ha dit que el processat se'n burlava dient-li "grassa"

El relat dels abusos i vexacions, però, no acaba aquí. Durant els mesos que va durar la relació -fins a principis de juny- la dona també ha explicat que el processat li havia dit "immigrant morta de gana" (ella és hondurenya), l'havia obligada a anar-se'n al llit amb ell o, durant un dels seus rampells, l'havia agredida llançant-li una ampolla de colònia. "Cada vegada que s'enfadava i es posava violent, abaixava les persianes del pis", ha dit ella.

La dona ha dit que vivia atemorida, i que precisament accedia a mantenir relacions sexuals amb l'acusat perquè tenia "molta por" que els fes mal a ella o a la seva filla. La situació va acabar-se el 8 de juny del 2015. Aquell matí la dona havia de fer-se una prova al CAP Güell i, tot i que en un primer moment el processat va intentar que no hi anés, al final va acompanyar-la.

Detingut a l'exterior del CAP

L'home, però, es va quedar a l'exterior i, segons ha precisat l'exparella, no va deixar de trucar-la durant tota l'estona que va estar amb el metge dins la consulta. Quan va sortir, la dona ha explicat que ell estava molt alterat, que la va agafar pel coll i que, mentre se l'enduia carrer avall, la va tornar a amenaçar. "Em va prendre el mòbil, em va acorralar i em va dir que em tallaria la cara amb la navalla", ha dit entre sanglots.

Uns testimonis van veure l'escena, van trucar a la policia i al cap de poca estona els Mossos d'Esquadra es van endur l'home detingut. Durant la seva declaració, la dona ha explicat que havia patit tots els abusos i vexacions en silenci perquè estava atemorida. "Fins i tot ara estic preocupada i tinc poc perquè no em sento segura", ha dit.

El processat ho nega

Per la seva banda, el processat ha negat totes les acusacions. Amb respostes escarides, l'home ha dit que la seva relació amb la dona havia estat "normal" i ha negat haver-la coaccionada, vexada, humiliada o obligar-la a mantenir relacions sexuals en contra la seva voluntat.

L'acusat també ha subratllat que mai ha tingut una navalla i, en relació a l'episodi del CAP, l'home ha dit que en cap moment va agredir la seva exparella. Sí que ha admès que potser havia "parlat una mica fort" i que la gent que el va escoltar ho deuria haver mal interpretat.

Per últim, l'home també ha dit que no s'explicava per què ella l'havia denunciat. "No em quadra", s'ha limitat a dir.

23 anys de presó

El processat , que ja ha estat condemnat i denunciat per maltractaments, s'enfronta ara a una pena global de 23 anys de presó. La fiscal l'acusa de tot un reguitzell de delictes. Un de maltractament habitual, quatre d'amenaces, un d'agressió sexual, dos de maltractament i un de coaccions, a més d'una falta d'injúries i vexacions.

A més de la presó, la fiscal també sol·licita inicialment que durant 46 anys i mig no es pugui apropar a menys de 500 metres de la seva exparella i de la filla de la dona, que es passi 6 anys en llibertat vigilada i que se'l privi del dret a la tinença d'armes durant 17 anys. En matèria de responsabilitat civil, el ministeri públic demana que hagi de pagar una indemnització de 13.000 euros. El judici per aquests fets s'ha celebrat a la Secció Quarta de l'Audiència de Girona.