Treuen a licitació la redacció del projecte de la UCI Pediàtrica definitiva del Trueta

Es tracta de segona fase del projecte d'ampliació de l'àrea de Neonatologia del centre hospitalari

L'Institut Català de la Salut (ICS) ha posat a licitació la redacció del projecte de la Unitat de Cures Intensives Pediàtrica (UCIP) definitiva de l'hospital Josep Trueta de Girona. L'actuació, pressupostada en 234.323,50 euros, s'emmarca en la segona fase del projecte d'ampliació de l'àrea Neonatologia del centre i de l'actual UCI infantil. La primera part dels treballs de millora es van acabar el mes de juny, amb la renovació de l'àrea neonatal. Un cop s'enllesteixin les obres, la UCIP es traslladarà en un espai situat a la mateixa planta d'hospitalització pediàtrica. Actualment, la UCIP atén una mitjana anual d'entre 160 i 200 pacients amb una estada mitjana de quatre dies.
 
Les obres que ara surten a licitació es van començar a gestar l'any 2016 quan la direcció del centre va manifestar la necessitat de millorar la UCIP i l'àrea de Neonatologia. La primera fase dels treballs es va realitzar durant el segon semestre de 2016 i principis de 2017. La nova Unitat de Medicina Intensiva Pediàtrica i Neonatal, ubicada a la tercera planta del centre, va entrar en funcionament el passat mes de juny. Aquesta primera fase va permetre guanyar espai i crear una àrea d'aïllament dels nadons, a banda de disposar d'un box d'aïllament a la UCIP. En total, s'hi van invertir 1,8 MEUR. Els treballs van anar acompanyats d'una ampliació del personal d'infermeria i de la compra de diversos dispositius d'alta tecnologia.

Ara, la millora ha de continuar amb la construcció de la UCIP definitiva. Un cop acabada, permetrà alliberar un espai a la zona recentment renovada i engrandir l'àrea dedicada als neonats. D'aquesta manera i quan tot el projecte estigui enllestit, hi haurà una zona neonatal i una UCI Pediàtrica separades i totalment renovades.

Atenció de pacients de fora de Girona

Durant aquest hivern, la renovació i ampliació de la UCIP ha permès que cap nadó s'hagi hagut de traslladar a centres sanitaris de Barcelona per manca de llits. De fet, el Trueta ha actuat de receptor de pacients pediàtrics de fora de la seva àrea d'influència perquè els de Barcelona no tenien prou llits disponibles.

La unitat atén una mitjana anual d'entre 160 i 200 pacients amb una estada mitjana de quatre dies. Aproximadament el 37% de tots els ingressos provenen d'altres hospitals de la RS Girona, el 32 % del servei d'urgències; el 18% de la planta de pediatria o les seves especialitats i gairebé l’11% restant del suport a la cirurgia pediàtrica.

Pel que fa a Neonatologia, el nombre de pacients ingressats se situa al voltant dels 390 a l'any. D'aquests, un 20% van ser derivats d'altres hospitals, tant públics com privats, majoritàriament de la Regió Sanitària de Girona. Al voltant d'un 16,5% dels nascuts a l'hospital són nadons prematurs (un 3,5% de menys de 1.500 grams).