Jutgen el clan empordanès preparat per ser una ''multinacional'' de la marihuana

Es podrien passar fins a 19 anys i mig a la presó

Els integrants del clan Capirote, ubicat a l'Empordà i preparat per convertir-se en una "multinacional" de la marihuana, s'enfronta a penes de fins a 19 anys i mig de presó. El fiscal conclou que hi ha proves per acusar 30 integrants de la banda per delictes com tràfic de drogues, tinença il·lícita d'armes, defraudació de fluid elèctric o blanqueig de capitals. A l'escrit d'acusació, identifica una estructura perfectament jerarquitzada amb els líders del clan, càrrecs intermedis i baixos. Segons el fiscal, el clan es dedicava a cultivar i traficar amb marihuana, que venien "en gran part" a compradors francesos. Una part de la trama, a més, es va dedicar a donar aparença de legalitat als diners aconseguits amb la droga. La fiscalia indica que des del 2011 i fins a l'operatiu per desmantellar el clan el febrer passat, van blanquejar 2,9 MEUR adquirint immobles a nom d'algun familiar (principalment menors) o fent ingressos de petites quantitats a comptes bancaris.
 
La fiscalia ressalta que la investigació coordinada dels Mossos d'Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera va començar a mitjans de l'any 2016 per la "constatació" que a la ciutat de Figueres i a les poblacions del voltant s'estaven cultivant plantacions de marihuana a diferents finques i, després, es venia la droga, en gran part al mercat francès.

Al llarg dels mesos, els investigadors van estrènyer el cercle al voltant de l'anomenat clan Capirote, vinculat a la família Cortés. "Molts dels cultius de la zona es feien de forma organitzada i sota la direcció d'alguns components d'un grup familiar conegut com el clan Capirote, que composaven una organització estable en la que s'integraven membres de la família i, també, moltes altres persones fins a un total que superava la trentena", recull l'escrit d'acusació.

El fiscal destaca que l'organització tenia dues branques principals dirigides per un total de tres líders i estava perfectament jerarquitzada, amb càrrecs intermedis i baixos. Mentre els líders s'encarregaven de dirigir i organitzar el grup, altres feien feines de subministrament i venda de marihuana, també n'hi havia que assumien la gestió de les plantacions, els que feien treballs de logística i els responsables de muntar i fer les instal·lacions elèctriques.

Clan en expansió

L'escrit d'acusació destaca que l'activitat de cultiu i venda de marihuana "es venia desenvolupant des de feia anys en nombroses finques", algunes d'elles propietat del grup ja des de l'any 2005. Tot i això, no és fins l'any 2012 que el clan compra multitud de propietats amb l'objectiu de blanquejar els diners provinents de la marihuana i, alhora, per incrementar la producció. De fet, els investigadors sostenen que s'estaven preparant per convertir-se en una "multinacional" del tràfic de marihuana.

Entre els mesos de juliol del 2016 i febrer del 2017, mentre va durar la investigació, els líders del clan havien encarregat als seus subordinats que busquessin noves finques, principalment cases amb garatge, per "instal·lar noves plantacions i expandir l'activitat".

Després de mesos d'investigació dirigida pel Jutjat d'instrucció 6 de Figueres, l'operatiu va esclatar a les sis del mati del 21 de febrer del 2017, sota el nom d'operació Valiente. Més de 400 agents dels Mossos d'Esquadra i de l'Agència Tributària van fer una vintena d'entrades i registres simultanis a propietats del clan al barri de Sant Joan i al Culubret de Figueres, a Avinyonet de Puigventós, Sant Miquel de Fluvià, Llers, Cabanes, Vilafant i Castell d'Aro.

El macrooperatiu es va saldar amb 32 detinguts, dels quals el fiscal n'acusa 30. A més, als domicilis van intervenir 473.800 euros en efectiu, armes de foc, cotxes d'alta gamma i marihuana valorada en 148.143,11 euros al mercat espanyol i 345.300 al mercat francès.

A les finques, els acusat havien fet instal·lacions d'electricitat, il·luminació i ventilació per facilitar el cultiu i aconseguir collites regulars cada dos o tres mesos. Fins i tot havien creat sistemes de búnquers soterrats per a les plantacions. A Llers l'helicòpter amb càmeres tèrmiques va localitzar la nau a la qual s'accedia a través d'un pou i a Avinyonet van detectar moviment de terres compatible amb algun tipus d'habitacle subterrani.

Tot això ho feien punxant la llum. Segons la fiscalia, amb tretze immobles van defraudar electricitat per valor de més 208.948,27 euros. "L'organització criminal va manipular la instal·lació elèctrica per evitar abonar el cost de l'electricitat, de milers d'euros, i els caps van donar instruccions a dos dels acusats, que tenen coneixements en matèria d'electricitat, perquè manipulessin les línies elèctriques per fer una doble escomesa sense passar pel comptador", detalla la fiscalia.

Blanqueig de capitals

La sofisticació del clan s'estén a les maniobres per blanquejar els diners provinents del tràfic de droga. Van actuar, exposa la fiscalia, en diverses línies. Per exemple, compraven immobles i feien constar com a titular algun dels familiars que no tenia cap bé, principalment menors o persones que no havien participat en el negoci de la marihuana per no aixecar sospites. Un altre sistema consistia en fer petits ingressos en diferents comptes bancaris, generalment també vinculades a menors d'edat. "Van realitzar un elevat nombre d'ingressos en efectiu en quantitats que no resultaven especialment destacables", descriu la fiscalia. A més, també van concertar préstecs amb bancs i satisfeien les quotes fent transferències des d'altres comptes on hi havia diners provinents de la droga.

Segons la fiscalia, hi havia nou membres del clan Capirote dedicat a blanquejar diners i, entre l'any 2011 i el 2017 van aconseguir donar aparença de legalitat a 2,9 MEUR.

En total, el fiscal veu indicis de delicte per acusar 30 suposats integrants del clan i demana penes que van des dels 4 anys de presó (la més baixa) fins als 19 anys i 6 mesos de presó (la més alta).

Els tres líders s'enfronten a condemnes de 17 anys de presó, 17 anys i 10 mesos i 19 anys i mig per delictes contra la salut pública, tinença il·lícita d'armes, continuat de defraudació de fluid elèctric, blanqueig de capitals, incendi en béns propis, simulació de delicte i estafa (aquests darrers per intentar estafar una asseguradora calant foc a un cotxe de la seva propietat). També s'enfronten a multes milionàries, de fins a 4.602.160 euros.

Està previst que el cas arribi a judici a principis d'any a l'Audiència de Girona.