Les 17 proves esportives més importants a Banyoles generen un impacte de 4,8 MEUR

Són dades d'un estudi basat en enquestes

L'Ajuntament de Banyoles ha donat a conèixer els resultats d'un estudi sobre l'impacte econòmic de les proves esportives més rellevants que es fan a la capital del Pla de l'Estany. Se centra en 17 proves que s'han fet del maig a l'octubre d'aquest any i n'hi ha d'un sol dia i també de les que s'han celebrat en cap de setmana. L'estudi xifra en uns 4,75 milions d'euros (MEUR) l'impacte econòmic d'aquestes proves.

D'aquest total, uns 2,5 MEUR són pernoctacions, 2 MEUR es corresponen a despeses com ara dietes, comerç i cultura i els 250.000 euros restants van a les arques municipals. Es calcula que aquestes proves han atret un total de 28.500 persones, entre esportistes (10.500) i acompanyats (18.000) i han generat unes 40.000 pernoctacions a tota la comarca.

L'estudi l'ha fet una empresa basant-se en els resultats d'unes 500 enquestes a esportistes i acompanyants que han visitat la ciutat per participar en les proves esportives seleccionades. Se'ls ha preguntat sobre les despeses, com ara total de pernoctacions, dietes o compres a comerços, entre d'altres conceptes.

Pel que fa a les proves esportives, l'estudi se centra en dues tipologies. D'una banda les competicions d'un sol dia, que sumen un total d'onze. Són les que tenen un menor impacte econòmic però que es consideren "socialment" rellevants per la seva tradició o interès. És el cas per exemple de la travessia de l'estany, la mitja marató del Pla de l'Estany o la milla urbana. Dels 4,8 MEUR aproximats que calculen que les 17 competicions generen, aquest grup aporta un impacte d'uns 220.000 euros.

D'altra banda, la segona tipologia recollida a l'estudi són les proves de cap de setmana, ja sigui estatals o també internacionals. Aquestes només sumen 6 competicions però generen la part més important d'impacte econòmic. Concretament, uns 4,2 MEUR. Les tres que més ingressos generen són el Campionat d'Espanya de Rem (més d'un milió d'euros); Campionat d'Espanya de Triatló (1 MEUR) i l'Open Internacional de les Alforges de horseball (800.000 euros).

I finalment, els 420.000 euros restants de l'impacte econòmic estimat provenen d'estades esportives.

Uns 2,5 MEUR són pernoctacions

L'estudi desglossa el tipus d'ingressos que generen aquestes competicions. Dels 4,75 MEUR, la majoria (2,5 MEUR) es corresponen a pernoctacions, 2 MEUR es corresponen a despeses com ara dietes, comerç i cultura i els 250.000 euros restants van a parar directament a les arques municipals per temes d'inscripcions i participació a les curses.

Es calcula que aquestes 17 proves han atret un total de 10.500 esportistes i 18.000 acompanyats, el que representa unes 40.000 pernoctacions en els sis mesos que s'han celebrat les proves. Es tracta d'estades contractades a establiments de la ciutat i comarca.

El regidor d'esports, Jordi Congost, ha explicat que el perfil majoritari és el d'esportistes d'entre 30 i 45 anys i famílies amb 1 o 2 fills, si bé aquest estudi no recull aquesta informació.

No volen ser el "parc temàtic" de les proves esportives

El consistori ja fa anys que defensa que cal ser selectius amb les proves que acull la ciutat. Congost s'hi ha referit dient que no volen ser un "parc temàtic" i que l'any vinent la xifra es reduirà però no ha donat les dades. Se sap que de les 17 de l'estudi n'hi haurà tres que no es faran, entre les quals hi ha la Duatló. El regidor ha explicat que l'estudi els ha servit per decidir quines proves són prescindibles perquè no tenen prou impacte social i econòmic. També ha dit que ja han exposat els resultats als partits de l'oposició perquè l'impacte econòmic dels esdeveniments esportius és un tema que ha sorgit en diversos debats.

Pel que fa als punts febles a millorar hi ha el d'intentar atraure els esportistes que participen en proves d'un sol dia perquè es quedin a dormir el dia abans. De fet, preveuen donar a conèixer les competicions en campanyes de promoció a Barcelona, Madrid i també a Niça amb el suport del Patronat de Turisme Costa Brava.

L'estudi ha costat més de 4.000 euros.