Les obres per suprimir el pas a nivell de Flaçà s'encareixen fins als 10,5 MEUR

Marc Lamuà celebra que s'hagi pogut desencallar la reforma de la plaça Espanya de Girona

Les obres per suprimir el pas a nivell de Flaçà (Gironès) s’han doblat i s’han encarit fins als 10,5 milions d’euros (MEUR) perquè el projecte ha patit una revisió a l’alça. De totes maneres, per evitar que l’inici dels treballs –pendents des de fa anys– s’allargui encara més, tant Adif com la Generalitat s’han compromès a assumir aquest increment. Això, segons destaca el PSC, evitarà haver de repetir informes i permetrà acabar les obres dins la vigència de l’actual conveni (que s’acaba el 2027). D’altra banda, i dins els projectes que té pendents l’Estat, el diputat gironí Marc Lamuà també celebra que s’hagi pogut desencallar la reforma de la plaça Espanya de Girona (una obra que quan comenci té un termini de quatre mesos).

Eliminar el pas a nivell de Flaçà, que parteix el poble per la meitat, és una reivindicació històrica del municipi. El projecte inclou desviar l’actual carretera perquè, en comptes de travessar les vies de tren, hi passi en paral·lel i, més endavant, les travessi per sota. A més, el projecte també recull fer un pas soterrat per a vianants a tocar de l’estació.

A finals del 2023, l’Ajuntament, Adif i la Generalitat van consignar els 4,8 MEUR que costaven les obres. D’aquest global, l’Administrador d’Infraestructures hi aportava 2,4 milions; el Govern, per la seva banda, 1,4 milions més; i l’Ajuntament, 968.000 euros (per pagar l’expropiació dels terrenys).

La consignació es va fer en paral·lel a la renovació del conveni, que s’havia signat el 2019, per dur a terme les obres. Aleshores, aquell acord es va allargar quatre anys més. És a dir, fins al 2027 (moment en què la supressió del pas a nivell ja hauria de ser un fet).

Ara, una revisió a l’alça del projecte ha fet encarir-ne considerablement el cost inicial. Perquè d’aquells 4,8 MEUR s’ha passat als 10,5. De totes maneres, segons informa el PSC, durant una reunió de seguiment celebrada aquest abril, Adif i la Generalitat es van comprometre a “assumir íntegrament” aquest sobrecost per evitar que repercutís a les arques municipals de Flaçà.

El diputat del PSC al Congrés, Marc Lamuà, subratlla que aquesta fórmula no tan sols garanteix el finançament per a l’obra, sinó que també agilitzarà els tràmits. Perquè s’evitarà “haver de repetir informes i permetrà acabar les obres dins la vigència del conveni”. Lamuà, que ha recordat que la supressió del pas a nivell tindrà “un impacte directe amb la seguretat ferroviària, la mobilitat i el benestar veïnal”, ha posat el projecte com a exemple de “col·laboració institucional”.

La plaça Espanya, en quatre mesos

D’altra banda, el diputat socialista també celebra que s’hagi pogut desencallar la reforma de la plaça Espanya de Girona (un dels projectes vinculats a l’arribada de l’AVE que encara s’arrossega). El mes de marçAdif ja va donar llum verda al conveni amb l’Ajuntament de Girona per tirar endavant les obres, i ara queda que el consistori també el validi.

L’acord inclou l’expropiació mútua dels terrenys entre administracions per valor de 10,3 MEUR i el compromís d’Adif d’executar les obres d’urbanització en un termini estimat de quatre mesos. Segons ha subratllat el diputat socialista, l’Administrador d’Infraestructures ja “fa anys” que treballava en la reforma de la plaça Espanya, “i així ho demostra el fet que el projecte ja sortís a informació pública al BOE el març de 2023”.

Si no s’ha fet abans és per la manca de voluntat dels governs municipals, tant amb Madrenas, com ara amb Salellas, que han preferit buscar excuses abans que acords”, ha criticat Marc Lamuà.