Almenys quatre morts i 24 ferits greus en un xoc entre un autobús escolar i un tren prop de Perpinyà

L'autocar transportava una vintena d'estudiants d'entre 13 i 17 anys

Almenys quatre morts i 24 ferits greus. Aquest és el primer balanç del greu accident que s'ha produït pels volts de les quatre de la tarda en un pas a nivell de Millars, a la Catalunya Nord. Per causes que s'estan investigant, un tren ha envestit per darrere un autobús escolar que transportava estudiants d'entre 13 i 17 anys. L'incident s'ha produït a la línia del tren que connecta Perpinyà amb Vilafranca de Conflent.

El prefecte dels Pirineus Orientals, Philippe Vignes, ha qualificat els esdeveniments de "molt greus" i ha explicat que el xoc ha estat "violent". Dels ferits greus, 21 són estudiants que anaven a l'autocar i els altres 3, passatgers del tren (un TER). Els ferits s'han repartit en diversos hospitals de la regió tot i que, principalment, s'han traslladat a l'hospital de Perpinyà.

Les autoritats han activat el pla d'emergències i fins al lloc dels fets s'hi han desplaçat 50 agents de la Gendarmeria, 95 Bombers i nombrosos equips per atendre les víctimes. També s'ha habilitat un punt d'atenció mèdica avançada. D'altra banda, s'ha posat en marxa un servei d'atenció psicològica per als afectats i les famílies.

El primer ministre de França, Edouard Phillippe, i la ministra de Transports, Elisabeth Borne, s'han desplaçat fins al punt de l'accident. El president francès, Emmanuel Macron, també ha expressat la seva commoció pels fets a través de les xarxes socials. "Tots els meus pensaments són per a les víctimes d'aquest terrible accident d'un autobús escolar i per les seves famílies", ha escrit al Twitter. El ministre d'Interior francès, Gérard Collomb, i la companyia ferroviària francesa SNCF també han fet arribar el condol a les famílies de les víctimes.

Un altre accident similar fa nou anys

L'últim accident entre un autobús escolar i un tren a França va tenir lloc el 2 de juny del 2008, també en un pas a nivell. El xoc entre el comboi i el bus va tenir lloc a Allinges (a l'Alta Savoia). Set adolescents van morir i hi va haver 25 ferits (dels quals, tres greus).