L'acusat d'intentar assassinar un home a Blanes diu que va ser l'altre qui el va atacar amb la catana

La víctima assegura que no recorda massa bé els fets

El veí de Blanes (Selva) acusat d'intentar assassinar el seu company de pis amb una catana ha negat els fets i ha declarat que ell només es va defensar i que va ser l'altre qui el va atacar amb l'arma.

També ha dit que la catana era de la víctima. Durant el judici, ha exposat que havien tingut una baralla i que abans dels fets havien estat bevent grans quantitats d'alcohol i droga. També ha explicat que s'havien discutit perquè la víctima, que vivia amb ell i la seva família a casa seva, tenia un "mal comportament" i que li havia demanat que marxés de l'habitatge. Després de la baralla li va obrir la porta perquè sortís i ha assegurat que en cap moment va veure que sagnés.

La víctima, per la seva banda, no ha ratificat el que havia declarat davant el jutge el desembre passat, quatre mesos després dels fets, perquè no recordava massa bé què va passar. El que sí que ha dit és que es va despertar en rebre un cop, tot i que sense especificar amb quin instrument. També ha dit que no creia que el volgués matar perquè el va deixar marxar. El processat s'enfronta a 12 anys de presó per un delicte de temptativa d'assassinat. El cas ha quedat vist per sentència.

Relat

L'acusat d'intentar assassinar el company de pis a l'habitatge de Blanes on vivien ha explicat que eren amics des de feia anys perquè havien estudiat junts a Girona. I que l'havia acollit a casa seva, amb la seva dona i fills, perquè la víctima no tenia a on anar.
Els fets que s'han jutjat van tenir lloc la matinada del 13 d'agost de l'any passat en un pis del barri de la Plantera. Durant l'interrogatori, el processat ha explicat que la tarda i la nit anterior ell i la víctima havien consumit alcohol i drogues (entre els dos, uns 5 grams de cocaïna i dues ampolles de whisky a parts iguals).

Segons la fiscal, l'atac va tenir lloc entre les tres i les quatre de matinada, quan la víctima dormia al sofà. El processat, però, ha contravingut aquest relat, assegurant que tots dos estaven desperts al menjador (on continuaven consumint). Va ser llavors quan l'acusat li va dir a la víctima que volia que se n'anés dels pis perquè tenia "un comportament molt dolent".

"Es va posar agressiu i va agafar la catana; jo em vaig limitar a defensar-me i només volia que marxés de casa", ha afirmat l'acusat durant el judici. A més a més, també ha precisat que la catana era de la víctima i que van estar "forcejant". En aquest sentit, ha negat haver-lo atacat –"vam forcejar els dos", ha dit- i ha assegurat que en cap moment va veure que sagnés. De ser així, ha afegit, ell mateix hauria trucat a emergències.

L'acusat ha explicat que, després d'això, va obrir la porta perquè l'altre se n'anés, i que la víctima va poder sortir pel seu propi peu. Mentre se n'anava, el processat ha relatat que va tirar la catana escales avall. En referència a la baralla, l'acusat també ha precisat que ell va patir una ferida al cap que "es va curar sola".

Atrinxerat per por

Durant el judici, l'acusat també ha explicat per què va atrinxerar-se durant hores a l'edifici quan la policia el va anar a buscar, i va acabar-ne fugint per la teulada. Segons ha dit, va decidir tancar-se perquè tenia por que el detinguessin i l'obliguessin a marxar al seu país.

El processat va estar mesos desaparegut i va obligar el jutjat a dictar una ordre de crida i cerca contra ell. La policia no el va poder arrestar fins al novembre. D'ençà d'aleshores, es troba en presó preventiva.

Per últim, l'acusat ha precisat que se sentia "malament" pel què havia succeït, però que després de la baralla va preocupar-se per la víctima (que va haver d'ingressar a l'hospital). De fet, ha dit que va trucar a la seva mare per demanar-li que en tingués cura. També ha explicat que, poc després, ells dos van recuperar el contacte, i que parlaven de la baralla per missatges o a través del facebook.

No recorda bé els fets

Per la seva banda, la víctima, ja d'entrada, no ha ratificat allò que havia declarat durant la instrucció. Ha dit que no recordava massa bé què va passar i que quan s'havia despertat, ja es trobava a l'hospital.

Perquè constés en acta, durant el judici s'ha llegit la declaració que va prestar davant el jutjat. Va ser al desembre de l'any passat (quatre mesos després dels fets). Allà, la víctima hi relatava que ell i l'acusat havien consumit alcohol i drogues, i que el processat l'havia atacat amb la catana i una defensa extensible perquè havia parlat amb la seva amant. Arran de l'atac, la víctima va patir ferides al cap, al braç esquerre –que en aquell moment duia enguixat- i tres punyalades a la cuixa. En total, va necessitar 60 grapes de sutura.

Després d'escoltar el que havia declarat, la víctima ha afirmat que "els fets no van anar així", tot i que tampoc ha estat massa precís. Quan la fiscal li ha preguntat si estava dormint quan va ser atacat, ell ho ha confirmat. Ha dit que es va despertar en rebre un cop, però no ha precisat a on ni amb què.

La víctima també ha admès que, possiblement, durant la baralla, ell també va colpejar l'acusat. I ha dit que no sabia de qui eren les armes. De tot allò que va declarar en instrucció, una de les poques coses que ha ratificat és que no creia que el processat el volgués matar, perquè el va deixar marxar del pis.

D'altra banda, també ha confirmat que la mare i la germana de l'acusat el van acollir després d'estar a l'hospital perquè era un "indigent" i ha agraït les atencions que va rebre mentre s'estava recuperant. La fiscal li ha preguntat si el van cuidar a canvi de no declarar contra l'acusat i ell ho ha negat. "Tenim una bona relació de set anys i la seva mare és com la meva mare", ha dit.

La víctima, de la mateixa manera que l'acusat, també ha arribat emmanillada a la sala de vistes. I és que actualment es troba empresonada complint condemna per un altre cas.

La declaració dels testimonis

Entre els testimonis, hi havia el vigilant d'uns apartaments turístics situats a uns 200 metres de l'habitatge. Va ser ell qui va veure la víctima amb la roba i la cara tacades de sang i qui va trucar a l'ambulància. L'home ha explicat que, quan se la va trobar, la víctima estava dempeus i que en cap moment va perdre el coneixement.

Un agent de la Policia Local de Blanes, que el va veure ja a l'ambulància, també ha explicat que tenia la cara i el cos "plens de sang" i que no va voler col·laborar en cap moment quan se li va preguntar pel que havia passat. Només els va dir el seu nom.

Un altre agent del cos, que va estar present en el registre de l'habitatge, ha detallat que al pis hi van trobar una catana i dues defenses extensibles amb sang. I ha precisat que la primera és una arma reglamentada que poden utilitzar majors d'edat (però només com a ornament) i que les dues defenses estan prohibides per la normativa.

Qui també ha declarat ha estat la mare de l'acusat, que ho ha fet de forma voluntària. Durant la seva exposició, ha subratllat que els dos homes eren molt amics i que el seu fill mai li va explicar què va passar realment. També ha confirmat que van cuidar la víctima durant més d'un mes, tal com els havia demanat l'acusat.

Pel que fa als forenses, aquests han confirmat les lesions de la víctima i que les ferides més greus eren "incisives i lineals" causades per la part tallant de la catana. Per la seva banda, els psicòlegs han descartat que el processat tingués cap addicció ni tampoc problemes psíquics. En tot cas, han dit, podia tenir problemes de conducta, però era capaç de discernir entre el bé i el mal.

La fiscal manté els 12 anys de presó

Al final del judici, la fiscal ha mantingut la demanda de 12 anys de presó per a l'acusat. El considera autor d'un intent d'assassinat, perquè va atacar "per sorpresa i amb traïdoria diferents punts vitals" de la víctima, i si no hagués rebut assistència mèdica de seguida, podria haver mort. A més, l'acusació pública també ha subratllat que la víctima no es va poder defensar en condicions, entre d'altres coses perquè duia un braç enguixat.

Durant el seu informe, la fiscal també ha posat de relleu que la víctima no ha estat "explícita" durant la seva declaració. "No sabem si és perquè té por, per amistat o per encobriment", ha afegit.

A més de la pena de presó, la fiscal també sol·licita que l'acusat no es pugui apropar a menys de mig quilòmetre de la víctima durant deu anys, i que tot aquest temps se'l passi en llibertat vigilada. En matèria de responsabilitat civil, el ministeri públic demana que se li imposi una indemnització de 10.300 euros.

Per la seva banda, la defensa ha sol·licitat l'absolució del seu client al·legant que, durant el judici, no ha quedat provat que l'acusat tingués voluntat d'assassinar la víctima. De manera alternativa, però, ha qualificat els fets d'un delicte de lesions amb la concurrència de tres atenuants: reparació del dany, drogoaddicció i legítima defensa. En aquest cas, demana una pena d'un any de presó.

El judici, que s'ha celebrat a la Secció Quarta de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per sentència.