Girona presenta un pressupost de 113,45 MEUR per al 2018, un 4% superior al d'aquest any

En destaca l'increment de les partides per a serveis socials

Seguint la tònica dels darrers exercicis, el pressupost municipal de l'Ajuntament de Girona es manté a l'alça. Puja fins a 113.449.934 euros, un 4% més que el del 2017. Si es trasllada aquest percentatge en xifres, això suposa un augment de 4,3 MEUR.

A diferència d'anys anteriors, en què els impostos i les taxes es mantenien congelades, aquest 2018 els canvis en les ordenances fiscals expliquen bona part de l'alça. En concret, l'Ajuntament preveu recaptar 1 MEUR més en impostos i un altre milió per la taxa d'escombraries (que s'ha incrementat un 9,4% per les obres a la incineradora). La resta, fins arribar als 4,3 MEUR, vindran a través de transferències de l'Estat (1,7 MEUR) i altres conceptes.

La tinenta d'alcaldia ha explicat que, a l'hora de repartir aquest increment, bona part (en concret, 3,2 MEUR) es destinaran a despesa corrent. "És a dir, allò que ens permet fer funcionar la ciutat", ha precisat Maria Àngels Planas. El milió d'euros i escaig restants aniran a parar al capítol de personal.

De fet, si es miren els números globals, aquesta situació també es repeteix. Dels 113,45 MEUR, les despeses destinades tant a personal –l'Ajuntament té 1.043 treballadors- com a béns i serveis s'enduen bona part del pastís. En concret, fins gairebé el 80% del pressupost.

Serveis socials i "dia a dia"

El pressupost municipal per al 2018 també permet saber quina aportació de recursos rebran les diferents àrees municipals. En total, s'hi destinaran 59,35 MEUR. Entre totes elles, Maria Àngels Planas ha volgut destacar la partida destinada a Serveis Socials, que s'incrementa un 8,8% (en concret, 400.000 euros) i suma 7,4 MEUR.

"Els serveis a les persones i el benestar del dia a dia dels gironins és un dels cavalls de batalla d'aquest equip de govern", ha puntualitzat la tinenta d'alcaldia. Planas ha desglossat algunes de les partides que s'hi inclouen, com ara els gairebé 2 MEUR per a la gent gran (aquí, hi ha també la teleassistència), els 500.000 euros per a ajuts a la infància i joves o els 50.000 euros per subvencionar l'IBI a les famílies monoparentals.

En paral·lel, Planas també ha subratllat l'augment d'aquelles partides destinades "al dia a dia de la ciutat". És a dir, les que sumen Sostenibilitat, Medi Ambient, Participació, Seguretat i Cooperació. En concret, aquest 2018 rebran un 9% més d'aportació (situant-se en 23,76 MEUR).

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda ha fet un símil amb el món econòmic dient que totes aquestes són les que permeten "aixecar les persianes de la ciutat". Entre d'altres, Planas ha explicat que es destinaran 14 MEUR a la neteja viària i recollida d'escombraries o 100.000 euros a "dignificar" la Devesa. A més, en l'apartat de Seguretat, els comptes municipals incorporen la dotació econòmica per ampliar la plantilla de la Policia Municipal amb quatre nous agents.

Pel què fa a la resta d'àrees, entre les que pugen hi ha també Cultura, que rebrà 5,74 MEUR (un 7,71% més) o Hisenda i Règim Interior, on s'hi destinaran 3,51 MEUR (gairebé un 25% més). Un augment, però, que com ha precisat Planas, obeeix a motius de "racionalització i estalvi", perquè s'han agrupat contractes i licitacions i s'han computat aquí.

Totes les altres àrees municipals davallen, però amb descensos que com a molt arriben fins al 2,65%. Entre d'altres, es destinen 6,99 MEUR a Educació i Esports (-0,76%) o 4,43 MEUR a Mobilitat i Via Pública (-1,91%).

Fins a 8 MEUR d'inversions

L'any vinent l'Ajuntament de Girona destinarà més de 8 MEUR a inversions. D'aquests, 6,81 MEUR sortiran directament del pressupost, als quals s'hi han d'afegir els 1,25 MEUR que venen del superàvit d'aquest 2017 (una modificació que es va aprovar al ple d'aquest desembre).

Entre les inversions destacades, Maria Àngels Planas ha subratllat "l'aposta per la cultura". Entre d'altres, amb els 100.000 euros que permetran engegar la remodelació de l'antic Cinema Modern, el mig milió d'euros que es destinarà per al Museu d'Art Modern i Contemporani a la Casa Pastors o els 300.000 per a la reforma de la biblioteca de la Casa de Cultura.

De fet, l'àrea de Cultura és la segona que s'emporta més inversió (1,42 MEUR), només superada per la d'Urbanisme (3,08 MEUR). Dins aquesta última s'hi inclouen, entre d'altres, 270.000 euros per al pla d'enllumenat, 250.000 per al cobriment de pistes o 200.000 euros per al nou Espai d'Entitats al Barri Vell, que se situarà a l'antic edifici de la UNED, i que també acollirà els serveis de Salut.

La tinenta d'alcaldia ha posat l'accent, a més, en la projecció plurianual que s'ha fet per a alguns dels projectes. "Això demostra que invertim en el futur i tenim visió de ciutat", ha dit Planas. Entre aquestes obres hi ha, per exemple, les reformes als carrers del Carme, Muntanya i Punta del Pi o la travessia Santa Eugènia.

Per últim, de tot el llistat d'inversions, Planas també ha volgut posar l'accent en els 50.000 euros que permetran instal·lar diverses càmeres de videovigilància a les entrades de la ciutat.

Ajuntament sanejat

La tinenta d'alcaldia ha explicat que el de Girona és un Ajuntament sanejat, perquè el nivell d'endeutament se situa al voltant del 50%. "Complim amb les obligacions d'estabilitat", ha precisat Maria Àngels Planas.

El pressupost municipal per al 2018 es portarà dilluns vinent a aprovació en un ple extraordinari. Planas ha dit que s'està en converses amb el PSC perquè els hi doni suport i que pràcticament tenen l'acord tancat. "Ho tenim bé i estem en la bona línia", ha puntualitzat. Pel què fa a la resta de grups, la tinenta d'alcalde ha explicat que s'està parlant amb ERC, CUP i Cs (perquè tots ells els han fet arribar preguntes sobre els comptes municipals). "La nostra voluntat és arribar a acords el més ampli possible", ha conclòs.