La xarxa d'equips comunitaris dedicats a la salut mental i addiccions de Girona es reforça

S'han creat nous grups d'assistència i s'han ampliat serveis

L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) ha reforçat amb 56 professionals els equips comunitaris que integren la Xarxa de Salut Mental i Addicions de Girona. Entre les mesures adoptades, hi ha la contractació de quinze psicòlegs i un psiquiatra per doblar els recursos del programa de suport mental a l'atenció primària. També s'han creat de set equips d'atenció individualitzada per a persones amb trastorns mentals servers.
 
En aquest àmbit dotze nous professionals treballaran a les comarques del Gironès, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Selva, la Garrotxa i el Ripollès. Un vuitè equip atendrà el centre penitenciari obert de Girona i, a la presó del Puig de les Basses, s'incrementarà l'equip de salut mental amb un nou psicòleg i una infermera especialista. El reforç també inclou un primer equip d'alternatives d'hospitalització, que busca mantenir al domicili a persones amb trastorns que no requereixin d'ingrés. D'altra banda, s'ha posat en marxa un equip dedicat a persones amb problemes mentals sense llar integrat per un psiquiatre, un infermer i una treballadora social.
 
En el marc de les actuacions dedicades a infants i joves, l'IAS oferirà al Centre Obert de Banyoles atenció a aquest col·lectiu a través d'un psicòleg, un psiquiatre i un treballador social. També es crearà una aula específica dins l'escola ordinària a l'Annexa de Girona que anirà dirigida a nens i nenes amb problemes d'integració.

Una altra de les mesures adoptades és la "transformació" dels centres de dia en centres de rehabilitació psicosocial. Des del novembre, tots els centres de dia compten amb psicòleg i un psicoterapeuta ocupacional.

L'objectiu de l'actuació és millorar la qualitat assistencial i oferir un model d'atenció comunitària en salut mental, un projecte que forma part de l'estratègia del Departament de Salut.

Un referent a nivell internacional

La Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines ha esdevingut model de referència nacional i internacional després de la difusió de les dades de l’estudi europeu Refinement. Atén una població de referència de 724.039 persones (142.482 menors de 18 anys i 581.557 majors de 18 anys). L'any 2016, els centres de salut mental comunitaris han atès 13.491 adults, dels quals 3.889 tenien diagnosticat algun tipus de un trastorn mental greu (28,82%). La prevalença de trastorn mental ha estat de 2,32%. Del conjunt de les persones ateses, un 28% eren casos nous. El 40,4% (5.451 persones) eren homes i un 59,60% (8.040 persones), dones. L’edat mitjana dels usuaris era de 49,89 anys.