El segon #Wasteinprogress versarà sobre els residus generats en regions turístiques i grans actes

Els visitants produeixen, de mitjana, un 30% de les deixalles dels municipis

La gestió dels residus en temps de vacances i oci serà el protagonista del segon fòrum #wasteinprogress que organitza Fira de Girona. Aquest esdeveniment va néixer l'any passat i va "superar les expectatives", segons ha dit l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, ha calculat que el primer certamen va tenir un impacte mediàtic "per valor de sis milions d'euros", tenint en compte el nombre de notícies publicades relacionades amb l'esdeveniment.

La primera edició buscava compartir experiències per millorar la recollida selectiva a ciutats de més de 50.000 habitants. La temàtica del 2018 se centrarà en els problemes que generen les deixalles a municipis i zones que reben grans volums de visitants. Una realitat que afecta a destinacions turístiques però també als grans esdeveniments que organitzen els municipis.

"Un estudi europeu d'aquest mateix any detalla que un 30% dels residus municipals són generats pel turisme i els esdeveniments", ha recordat Frederic Puig, de la secretaria tècnica de #wasteinprogress. Una xifra que troben "suficientment important" com per abordar-la en el marc de la segona edició del fòrum.

El principal repte dels organitzadors ha estat trobar experiències mundials arreu del món que "funcionin" o que, simplement, "afrontin el repte de recollir almenys un 60% dels residus de manera selectiva", ressalta Puig. Del 21 al 23 de febrer, Girona acollirà vuit experiències internacionals que s'estan aplicant i que han de servir per fer "un bombardeig d'idees per als visitants".

Algunes de les destinacions que ja han confirmat la seva presència són l'illa croata de Krk, que durant l'estiu multiplica per set la seva població i que té uns índexs de reciclatge superior al 50%. També hi participarà una de les principals destinacions turístiques mundials: la ciutat de Taipei (Taiwan), que rep 15 milions de visitants cada any. Sardenya o la Val di Fiemme (Itàlia) i Sant Llorenç de Cardassar (Illes Balears) completen a hores d'ara les zones confirmades al proper #wasteinprogress.

D'altra banda, també hi participaran organitzadors de grans esdeveniments. Una de les experiències confirmada és el Giro d'Itàlia, una de les grans competicions esportives internacionals. "Els seus organitzadors, malgrat ser un esdeveniment ambulant, han aconseguit que es recicli fins a un 85%", ressalta Puig. A més, la caravana del Giro, que fa parada cada any a més de cent municipis, també serveix per fer "conscienciació" als veïns.

El #wasteinprogress tindrà també un parc temàtic convidat: el Disneyworld d'Orlando dels Estats Units. Aquest espai d'oci és, segons Puig, "únic al món" apostant per "polítiques de residus estrictes" que a hores d'ara "ja han donat resultats".

Un nom que estava confirmat però que, ara per ara, és dubtós és la fira de la cervesa de Munic, l'Oktoberfest. Els seus organitzadors han explicat que potser tindran "problemes d'agenda" aquells dies, segons ha explicat Coralí Cunyat en roda de premsa.

Cunyat ha explicat que una de les novetats del #wasteinprogress 2018 seran els 'workshops' que, en grups reduïts, tractaran casos concrets. Se'n faran sobre la gestió de residus en esdeveniments, en segones residències, al sector hostaler, en espais naturals, en ressorts i parcs temàtics, en activitats d'hivern i també sobre models innovadors de recollida.

Finalment, el fòrum manté l'espai dedicat a la innovació. Aquest 2018 s'hi podran veure dotze projectes seleccionats entre els que han presentat empreses i organitzacions dedicades a la temàtica sobre la que gira entorn l'edició d'enguany.

El debat del turisme

Marta Madrenas ha posat com a exemple la celebració del segon #wasteinprogress perquè posa "sobre de la taula" les problemàtiques associades al turisme amb "valentia i rigor" i "apostant pel coneixement i la innovació". L'alcaldessa ha admès que l'afluència de visitants ha generat "debat a la ciutat" i que el #wasteinprogress "relliga amb el territori".

El diputat de medi ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, ha dit que "cal buscar mecanismes per coresponsabilitzar el turista del seu impacte, també en el tema dels residus".

En el cas concret de Girona, Madrenas ha ressaltat que el problema del turisme és diferent ja que "no tenim una estacionalitat marcada com a les zones de costa". Del fòrum, l'alcaldessa n'espera treure idees "d'experiències d'èxit i també de fracassos", que es presentaran al llarg dels tres dies que durarà.

L'edició de l'any passat ha deixat pòsit a la ciutat amb diferents pràctiques que s'han anat incorporant. Entre elles, hi ha la participació dels veïns en la implantació de la recollida porta a porta.

A més, l'alcaldessa ha explicat que en competicions esportives com les de ciclisme s'han canviat els gots que es feien servir per uns altres recomanats durant l'edició de l'any passat.