Medinyà es veu forçat a desaparèixer com a poble per la sentència del TC i el 155

La presidenta Montse Garcia assegura que és "un dia trist"

Medinyà va convertir-se en el municipi 222 de les comarques gironines el juny del 2015. Va ser llavors quan el Parlament de Catalunya va aprovar la llei que va permetre segregar-lo de Sant Julià de Ramis (on estava annexionat des del 1972). Un text que, fins i tot, va comptar amb l'aval del PP.

Mig any després, al febrer del 2016, va constituir-se la comissió gestora que havia de governar Medinyà fins al 2019, quan les municipals permetessin constituir-ne l'Ajuntament. Però ara, la comissió desapareix i Medinyà deixarà de ser poble a partir de l'1 de febrer del 2018, tornant a integrar-se a Sant Julià de Ramis.

La sentència del Tribunal Constitucional, agreujada per l'aplicació del 155, han obligat la junta gestora a dissoldre's. La decisió s'ha pres aquest dimecres al ple municipal, on hi han assistit una quarantena de veïns. La presidenta de la comissió, Montse Garcia, ha dit que no han tingut cap més remei que deixar d'existir.

"Hem de votar-ho, però ho fem amb tristesa, perquè realment ens vam creure que som municipi", ha subratllat. "Desobeir la sentència no ens portaria enlloc; som unes víctimes més de la situació política", hi ha afegit la presidenta de la junta gestora.

A partir de febrer, doncs, Medinyà tornarà a ser part de Sant Julià. Fins ara, el poble ja havia contractat un secretari municipal i una educadora, a més de tenir traspassat el servei de la llar d'infants.

Retrets a Sant Julià

Montse Garcia ha lamentat que, ja d'entrada, els va sobtar que el PP portés la llei de creació del municipi davant del Tribunal Constitucional. Sobretot, tenint en compte que els populars la van avalar al Parlament.

Però més enllà d'això, la presidenta de la comissió també ha retret a l'alcalde de Sant Julià, Marc Puigtió, haver "frenat" el procés de segregació durant el darrer any. Per exemple, deixant de fer les comissions paritàries entre els dos municipis.

Però la crítica més àcida ha vingut després. La presidenta de la comissió, de fet, ha dit obertament que Puigtió va demanar al delegat de l'Estat, Enric Millo, "que agilitzés la sentència del TC". Un objectiu que, ha explicat, Medinyà no va perseguir en cap moment (perquè quan més s'allargués la situació, menys possibilitats hi hauria d'acabar com ara).

"Gestionar el dia a dia"

L'alcalde de Sant Julià de Ramis, però, no ha volgut entrar al joc. "Tothom sabia que tard o d'hora aquesta situació podia arribar, per tant jo crec que no s'ha de retreure res als veïns de Sant Julià, perquè sempre hem estat a favor de la separació", ha subratllat Marc Puigtió.

L'alcalde ha dit que, a partir d'ara, allò que caldrà és "gestionar el dia a dia" amb la situació que s'obrirà a partir del 2018, quan els dos regidors que van passar a Medinyà tornin al ple de Sant Julià. "Cal veure com podem gestionar aquests dos pobles units", ha explicat.

Puigtió ja ha garantit que Medinyà i Sant Julià tindran pressupostos separats. I en referència als dos regidors que tornaran al ple, l'alcalde ha explicat que no s'oposarà "a les decisions que prenguin", perquè amb l'aprovació dels pressupostos per separat, tindran autonomia. "Com a alcalde no m'oposaré a allò que decideixin; no ho havia fet mai abans de la creació de la comissió gestora i no ho faré ara", ha conclòs.