Els petits productors suposen un 20% dels estands del Fòrum Gastronòmic de Girona

Les possibilitats de trobar clients i de donar a conèixer el producte, principals motius de ser-hi

Un de cada cinc expositors del Fòrum Gastronòmic de Girona és un petit productor. Els organitzadors d'aquest aparador culinari asseguren que el percentatge ha anat creixent amb el pas dels anys. Ara mateix, el col·lectiu ocupa una cinquantena dels 250 estands que enguany ocupen el recinte de Fira de Girona.

En aquest camp de gegants de l'alimentació que és el Fòrum, hi ha petites empreses que fa una dècada que no es perden la cita. La sisena generació d'una família de pastors, Mas Marcè, ha vist propulsada la seva activitat d'ençà que és present al certamen. La seva gerent, Natàlia Rich, explica que "és una manera de donar-nos a conèixer" i "posicionar-nos al mercat" tant per al client finalista com per al distribuïdor.

Des del seu debut al 2007 -quan el Fòrum va arribar a Girona- el negoci ha anat canviant. Mas Marcè tenia un ramat d'ovella ripollesa, on cada animal donava poc més de mig litre de llet al dia. Ara també tenen un altre ramat d'una altra raça, que dediquen a fer productes de Làctics Peralada. Tot i les pors inicials que tenien, Rich recorda que van presentar-se als premis InnoFòrum amb la llet d'ovella i van guanyar "amb un producte molt pur" però amb "el gust" com el seu principal atractiu.

Aquest premi va suposar "una entrada molt bona" al món de la restauració i a botigues gourmet. Al cap de dos anys hi van tornar presentant el formatge llanut, que madura sobre un niu de llana. "Aquest formatge és molt peculiar perquè madura més lentament i redueix la humitat", assegura Rich. El producte va tornar a guanyar a l'InnoFòrum del 2009 i se li van obrir més portes dins el món de la restauració.

La gerent de Mas Marcè qualifica de "plataforma" el que suposa per a ells la presència al Fòrum Gastronòmic. El seu estand es troba al sector de Prodeca, la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries que pertany al Govern. Aquest espai fa de paraigua a alguns productors i als seus productes, com ara Anxoves de l'Escala (Alt Empordà), la cervesa artesana de Balate de Vilassar de Mar (Maresme), els embotits de Cal Tomàs de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) o els fesols de Santa Pau (Garrotxa).

Un debut amb gust de tòfona

Josep Maria Carol ha fet aquesta setmana una pausa en la seva cerca de tòfones. Aquest recol·lector vigatà és el responsable de Carol Tòfones, que es dedica a buscar aquest producte que defineix com "el diamant dels boscos". Al seu estand hi conviu aquest fong al natural amb productes que el tenen com a ingredient, com són xocolates i llonganisses.

Carol ha explicat que la seva primera presència al Fòrum Gastronòmic de Girona els ha suposat "un esforç econòmic" que han afrontat deixant de fer promocions puntuals a Osona per concentrar-ho tot amb "una gran acció" centrada amb la presència a aquest esdeveniment. A poques hores per recollir l'estand, el recol·lector de tòfones assegura que està "molt content" d'una experiència "molt agradable".

La tòfona és un producte ja conegut a nivell de restauració però Carol vol fer un pas més per estendre-la "a la casa particular", ja que considera que "falta cultura" respecte del seu consum. El productor confia en "repetir" al Fòrum Gastronòmic en properes edicions.

Dia de tancament

El tercer i últim dia del Fòrum ha acollit diferents propostes com les sessions sobre la nova cuina valenciana (amb Vicente Patiño i Kiko Moya) i la balear (amb Felip Llufriu i Santi Taura). Un dels grans al·licients ha estat el taller de Josep Roca, del Celler de Can Roca, parlant sobre els policultius de vins. D'altra banda, la final espanyola del World Chocolate Masters ha escollit el pastisser Ivan Pascual per representar l'Estat al certamen internacional.