Quatre tones de cocaïna interceptades i 40 detinguts en una macrooperació amb ramificacions a Lloret

Els agents van trobar 120 quilos amagats sota terra al municipi de la Selva

La Guàrdia Civil ha detingut 40 persones i ha intervingut 4 tones de cocaïna en total a diversos punts de l'Estat i de l'estranger, entre ells a la demarcació de Girona i a Alacant, a més d'altres indrets com Pontevedra, Madrid, Melilla i Marroc com a presumptes membres d'una macroorganització criminal dedicada al tràfic de cocaïna i blanqueig de capitals. Segons el cos armat, es van poder intervenir 4 tones de cocaïna valorada en 103 milions d'euros. En aquest sentit, s'han intervingut 13 milions d'euros en efectiu, 105 quilos d'haixix, 18 vehicles d'alta gamma i tres embarcacions. En el cas de la demarcació de Girona, van trobar 120 quilos de cocaïna amagada sota terra a Lloret de Mar (Selva) a punt de ser transportada cap al Regne Unit via Alacant.
 
A més, l'operació ha permès desarticular dos grups interrelacionats entre si, un establert al nord de l'Estat encarregada d'entrar la droga i l'altre a Melilla amb ramificacions a Màlaga i Marroc que blanquejava els diners. A més de la Guàrdia Civil, també hi ha participat l'Oficina Alemanya d'Investigació Duanera i la policia alemanya, italiana i marroquina.

Concretament, es van intervenir un total de 1.270 quilos de cocaïna i amb més de 13 milions d'euros en efectiu, a més de nombrosos mobles i immobles propietat dels investigats a l'Estat, a més de 2.580 quilos de cocaïna al Marroc per part de la policia marroquina. D'aquesta manera, segons la Guàrdia Civil, es va permetre el desmantellament d'una organització criminal establerta a l'Estat i al Marroc i dirigida des de Veneçuela per un ciutadà espanyol que es troba en cerca i captura.

L'operació es va iniciar el 2016 quan es va tenir coneixement de l'existència d'un grup de persones dedicada al tràfic de drogues mitjançant velers des de Dènia. Els agents van intervenir una d'aquestes embarcacions procedents de Veneçuela amb destí al Port de Cadis, amb 400 quilos de cocaïna amagats en un doble fons a la proa del vaixell i que comptaven amb un recobriment de planxes de plom per dificultar el seu descobriment.

Arran de la informació obtinguda, es va posar al descobert l'existència d'una organització internacional dedicada d'una organització internacional de narcotràfic i que la xarxa comptava amb diversos col·laboradors al País Basc, amb uns caps que es desplaçaven des de Sudamèrica per fer funcions concretes, entre elles recollir els beneficis derivats de la venda de droga per portar-los cap a Veneçuela en bitllets de 200 i 500 euros mitjançant un entramat empresarial dedicat a la compravenda de mobles de fusta a l'Estat. En aquest sentit, es van intervenir més de 8 milions d'euros en efectiu al Port de València.

Sinó, s'utilitzaven persones amb pocs recursos econòmics que ocultaven els bitllets entre les seves pertinences personals. En aquest cas, es van interceptar més de quatre milions d'euros en vols des de Màlaga o Melilla amb destinació Veneçuela.

Així mateix, la policia va detenir el cap del grup establert a Melilla a Frankfurt, on blanquejava els diners procedents del narcotràfic amb un negoci de compravenda de vehicles. L'home pretenia en aquest moment fugir Veneçuela, coneixedor de les detencions d'altres companys seus en la part de l'operació desenvolupada al Marroc. Concretament, es van intervenir 870 quilos de cocaïna amagats en un domicili a punt de ser distribuïts al Regne Unit. La droga, era transportava en autocaravana i vehicles llançadora per evitar ser detectat.