L'hospital Santa Caterina de Salt incorpora un nou TAC més ràpid i menys agressiu

El nou aparell té una alta resolució que permet fer un diagnòstic més precís

L'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) ha posat en funcionament un nou aparell de TAC. La inversió, de prop d'1 MEUR, ofereix més possibilitats en intervencions (com per exemple dolors a la columna lumbar que es podran tractar sense entrar a quiròfan) al mateix temps que millora el benestar del pacient. Habitualment, un aparell de TAC té entre 64 i 128 detectors mentre que el que ha comprat el centre hospitalari en té 160. Aquest avenç permet que el pacient redueixi el temps d'exposició.
 
El nou TAC té una alta resolució -veu lesions de fins a mig mil·límetre- que permet fer un diagnòstic de manera més precisa. La reducció del temps d'exposició i la mínima dosi d'irradiació fan que l'agressivitat de la prova es redueixi. Des del Santa Caterina estimen que el nombre de TAC creixerà un 10% amb el nou aparell respecte dels 8.000 anuals actuals.
 
Un nou TAC més ràpid i amb més oportunitats que evitarà a alguns pacients passar per quiròfan. L'hospital Santa Caterina ha invertit entorn a un milió d'euros en comprar aquest nou aparell que permet fer nous estudis i exploracions més ràpides i menys agressives.

El tub de raigs X té 160 detectors amb tecnologia multi tall que permet estudiar una zona més àmplia del cos en pocs segons. L'alta resolució permet fer reconstruccions de parts del cos en diferents plans i arribar al detall de lesions de fins a mig mil·límetre.

Entre les millores que notaran els pacients gràcies al nou aparell hi destaquen exploracions de les artèries i el cor i el tractament del dolor a llocs com la columna lumbar sense necessitat de passar pel quiròfan. A més, l'aparell elimina de la imatge les ombres o taques que provoca una pròtesi ja que fins ara impedia veure bé la zona on estava implantada.

Els responsables mèdics confien que les millores es notin en el cribratge (detecció precoç) de certes malalties, en estudis de seguiment i en un tractament intervencionista. En un comunicat, l'hospital Santa Caterina aspira amb aquest nou TAC a ser "capdavanter" en diagnòstic per la imatge.

Un espai amable

La sala de l'hospital Santa Caterina on hi ha el TAC també s'adapta amb l'objectiu de fer més agradable el temps que el pacient ha d'estar immòbil en aquest espai. Per vèncer els nervis, l'espai té un joc d'il·luminació de colors pensat sobretot per als nens que podran triar el que més els hi agradi.

Les obres a la sala es van fer el passat mes de setembre i en les últimes setmanes els professionals s'han format per adaptar-se a les noves possibilitats del TAC. L'aposta econòmica ha de servir per incrementar l'ús de l'aparell. Des del centre mèdic estimen un creixement del 10% respecte als 8.000 estudis anuals actuals.