Sentència "pionera" a Blanes. La jutgessa del jutjat de primera instància i instrucció número 6 ha declarat nul·les diverses clàusules d'una hipoteca subrogada i ha condemnat Caixabank a tornar els diners abonats per aquests conceptes així com els interessos. L'advocat que ha portat el cas, J. Javier Gómez, del despatx d'advocats Torrecillas Alcàntara i del bufet Garant Advocats, assegura que es tracta d'una sentència "única" perquè "posa de manifest la connivència entre entitats bancàries i promotors dels habitatges en detriment dels consumidors".
Els demandants, que van subrogar la hipoteca a un constructor, reclamaven que es declaressin nul·les diverses condicions del contracte al·legant que no se'ls havia informat del que suposaria. Entre elles, l'índex de referència IRPH; la coneguda "clàusula del sòl" situada en un 4%; les despeses de formalització de l'escriptura (entre elles, les de notari, el registre de la propietat o la gestoria) i els interessos de demora (del 19%). També demanaven que es condemnés Caixabank a pagar les costes de tot el procés.
La jutgessa els ha donat parcialment la raó declarant nul·les les clàusules i obligant l'entitat a pagar-los els diners abonats en concepte d'aquestes condicions des del moment en què van subscriure la hipoteca fins a la data de la resolució judicial (la quantitat dels quals es determinarà durant l'execució de la sentència) així com els interessos pagats. La ponent considera que, malgrat que la hipoteca es va subrogar, l'entitat tenia l'obligació d'informar els clients de les condicions que assumien. La novetat de la resolució rau, segons Gómez, en el fet que s'obliga a tornar els imports deixant la hipoteca a un interès 0.
A més, la sentència remarca que encara que el promotor expliqués les clàusules als consumidors això no eximia Caixabank de complir amb les seves obligacions informatives. Precisament, el fet que el dia de la signatura els demandants aconseguissin una petita rebaixa es considera com una mostra més que les negociacions que es van produir van ser entre el constructor i el banc, deixant al marge els clients.
La sentència, que no imposa a l'entitat les costes, es pot recórrer interposant un recurs d'apel·lació davant de l'Audiència de Girona.