Sis dones destacades del segle XX inspiren la nova col·lecció de joies solidàries de la Fundació Ramon Noguera

L'entitat no ha tingut fins ara problemes per cobrar de la Generalitat

Sis dones que van marcar el segle XX s'han convertit en les protagonistes de la col·lecció de joies de la Fundació Ramon Noguera d'aquest any. La iniciativa busca recollir fons per "millorar la qualitat de vida de les persones que atenem", segons ha explicat la directora gerent de l'entitat, Pepita Perich. En total, s'han fet sis col·leccions, cinc de les quals del mateix centre i l'altra és obra de la joiera gironina Mariona Quera.

El fil que inspira les propostes són dones que han deixat petjada al llarg de la història. Les propostes busquen seduir a tots els públics: perles sofisticades de la col·lecció de Coco Chanel, la combinació del daurat i les pedres verdes d'Indira Gandhi o les peces de vidre de Maria Callas. Les més atrevides són les joies de materials, colors i formes que simbolitzen el naixement de l'univers en homenatge a la primera astronauta civil Valentina Tereshkova. Les peces mecàniques, en canvi, serveixen de base per la col·lecció dedicada a Curie. Cada col·lecció té sis peces entre les quals hi ha anells, collarets o braçalets, d'entre d'altres.

La sisena col·lecció ha estat obra de la joiera gironina Mariona Quera, que també col·labora en el projecte. "Quan em van dir que havia de buscar un personatge femení vaig seleccionar Audrey Hepburn sobretot per la pel·lícula 'Esmorzar amb diamants'", explica Quera. El resultat són uns penjolls de plata amb formes geomètriques com el diamant, l'espiral o l'hexàgon.

Les joies fetes per treballadors de la fundació es venen a uns preus que van d'entre els 8 i els 12 euros mentre que els de la col·lecció de Quera se situen entre els 45 i els 55 euros. Les compres es poden fer per Internet, a la botiga física i també a l'estand que l'entitat tindrà a la Fira de Mostres de Girona, entre el 28 d'octubre i l'1 de novembre.

Les joies arribaran als clients després de passar les mans de les seixanta persones que treballen al centre ocupacional del barri gironí de Montivili. Perich ha explicat que "adapten el procés" per tal de que "totes les persones del centre" puguin ser part d'algun de les creacions. Tres persones s'encarreguen del disseny de les peces al mateix temps que decideixen qui les elaborarà.

Una via econòmica en temps "incerts"

La col·lecció de joies es ven amb "un petit marge econòmic", segons Perich, amb l'objectiu millorar la qualitat de vida de les persones. Es tracta d'una de les múltiples iniciatives que la Fundació Ramon Noguera va impulsar per buscar nous recursos econòmics arran de la crisi. L'entitat va tancar l'any passat amb 363 treballadors, 190 dels quals tenen algun tipus de discapacitat.

Pel què fa a la situació política, Perich afirma que la relació amb la Generalitat es manté. Un total de 531 entitats del tercer sector han rebut una carta per part del Govern explicant-los que està paralitzat el procés d'adjudicació de subvencions per la fiscalització dels comptes que fa el ministeri d'Hisenda. La gerent assegura, però, que la fundació està rebent els pagaments amb normalitat.

Perich creu tot plegat pot tenir a veure amb el fet que la Fundació Ramon Noguera, com altres entitats que atenen a la discapacitat, "funcionen amb prestació de serveis en base a contractes ja firmats". Això explicaria que no hagin tingut problemes per cobrar tot i que la fiscalització de l'Estat.

Perich també ha assegurat que el context polític no ha alterat el funcionament de l'entitat al llarg d'aquest any però admet "incertesa" pel que pugui passar en el conflicte entre Catalunya i Espanya a partir de divendres.