Tots tenim família. Tots en un moment donat hem volgut canviar-la. Tots hem passat moments alegres. Tots hem passat moments tristos. Sens dubte també, molts hem plantejat escenaris imaginaris on la incertesa i els condicionals planaven sobre els nostres caps.
Els actors David Planas i Meritxell Yanes transporten el públic a través del text de Cristina Clemente en un viatge pel temps carregat de melangia, veritat, mentida i ficció condicional. "Ventura" és un obra de proximitat (en el terme més literal de la paraula) que endinsa l'espectador dins la història d'una família trencada, separada des dels inicis amb un destí insatisfactori. L'exercici se centra en la figura de dues dones, Maria i Teresa, casades amb un metge i amb un germà paraplègic respectivament. L'acció es desenvolupa a través d'un viatge en el temps regressiu que omple les parets de Can Pagans amb una atmosfera de decadència, asfíxia i tristor agredolça.
Planas i Yanes desenvolupen una interpretació carregada d'energia, pausada, perfectament temporitzada i que impacta amb una virulència extrema als 25 espectadors que omplen la casa en cada sessió. L'obra, d'una hora i deu minuts de durada, ja tenia a més de la meitat del respectable plorant només transcorreguts quinze minuts. El secret és la facilitat amb que el públic s'endinsa dins la història i com, també, es pot identificar d'una o altra manera amb els personatges.
Aquest exercici de voyeurisme no té res de morbós. Més aviat és un tràngol de recerca interna i reflexió que t'agafa, t'obre en canal, et pren el cor i te'l sacseja amb força. L'obra, retorna al Temporada Alta després de la seva estrena el 2015 i recollir el premi AGT al millor espectacle gironí. Gran encert per part dels programadors reprogramar aquesta joia de la dramatúrgia catalana que es podrà veure novament al llarg del mes de novembre.