La 70a edició de Temps de Flors ha inaugurat aquest dissabte una instal·lació molt especial: una reproducció dels Jardins del Palais de la Berbie, seu del Museu Toulouse-Lautrec, com a homenatge als 40 anys d’agermanament entre Girona i Albí. L’acte d’obertura, celebrat a l’entrada de l’Ajuntament de Girona, ha comptat amb la participació de les autoritats municipals i d’una coral de la ciutat occitana.
La vicealcaldessa Gemma Geis ha destacat l’esforç col·lectiu i altruista de totes les persones que fan possible aquest esdeveniment, mentre que l’alcalde Lluc Salellas ha posat en valor l’assoliment de les set dècades de vida del festival, així com la seva capacitat per redescobrir Girona a través de la natura. També ha subratllat els vincles històrics i culturals amb Albí, que es traduiran en diversos esdeveniments compartits durant els pròxims dies.
L’acte inaugural ha culminat amb la coral d’Albí, que ha interpretat tres peces: El Rossinyol, Si Vox est canta de Damijan Mocnik, i la cançó tradicional francesa Voici le mois de mai.
En aquesta edició de Temps de Flors, que compta amb 114 espais decorats, s’han registrat més de 2.500 visitants només durant el matí del primer dia, des de les 9.30 h, deixant entreveure l’èxit d’una mostra que any rere any transforma la ciutat en un escenari floral de primer nivell.
La mostra, que comptarà amb 146 projectes florals repartits en 114 espais, suma indrets nous per descobrir, actuacions musicals i llum i serà més accessible amb propostes per a persones neurodivergents i amb mobilitat reduïda. A més, l’esdeveniment amplia l’horari fins a les onze de la nit i convida els veïns i els visitants a “vesprejar” per la mostra.
Un dels projectes més esperats, i també més visitats cada any, és el muntatge que es fa a les escales de la catedral de Girona. Com a homenatge al 70è aniversari de Temps de Flors, la proposta anirà a càrrec de l’Associació Amics de les Flors i de les brigades municipals.
Després d’avaluar l’edició anterior, i amb la voluntat d’esponjar el Barri Vell, enguany s'han reforçat dues zones d’entrada al nucli antic amb més projectes amb la voluntat que els visitants es reparteixin per una zona més àmplia de la ciutat. Per una banda, l’àmbit de la plaça del Vi i el carrer Albereda acollirà tres nous espais d’exposició: el Pati de Casa Carles, l’edifici emblemàtic que albergava una cistelleria i una floristeria i sota l’arc del carrer de l’Auriga, i les escales del Teatre Municipal i el refugi antiaeri es recuperen després d’uns anys sense flor.
A més, la rambla de la Llibertat tindrà “més flors que mai”, amb projectes a la façana de la Casa Norat i a sota les Voltes, fins al carrer Argenteria connectant amb els ponts i la plaça de la Independència.
El Barri Vell també s’obrirà cap a la zona de la plaça de la Independència, l’avinguda Ramon Folch i la Devesa. Aquí, han ressaltat l’obertura per primera vegada de la Casa Sabater, situada a Jaume I. Altres espais que surten del nucli històric són les façanes de la Farinera Teixidor i de l’estació Espai Jove.
Horari ampliat
En aquesta edició especial, Temps de Flors convida els veïns a “vesprejar” per la mostra amb l’ampliació de l’horari d’obertura. L’esdeveniment obrirà cada dia a les 9.30 hores del matí, però el tancament s’allargarà fins a les onze de la nit, en comptes de les nou. Com és habitual, els dos dissabtes estarà obert fins a mitjanit.
Una altra de les novetats és que han programat més actuacions musicals “de petit format” i cada dia hi haurà una proposta. Sota el títol ‘Nits de Flors i Música’, hi haurà concerts de jazz i blues a espais emblemàtics com els jardins de Josep Tarrés i Fontan, a la Torre Gironella; la plaça dels Jurats; l’exterior del Centre Cultural La Mercè i la plaça de Sant Domènec. La programació es complementa amb el Festival Girona A Cappella i les actuacions de diferents corals que ompliran de música l’esdeveniment.
Aquest Temps de Flors també tindrà més llum. Concretament, hi haurà un projecte al passeig Arqueològic perquè la gent pugui recórrer els jardins durant la nit. Perquè l’esdeveniment sigui més inclusiu, cada dia, abans de l’obertura, han establert visites concertades per a persones neurodivergents perquè puguin veure la mostra, especialment els espais interiors, d’una forma més tranquil·la. En total hi ha previst fer unes 15 visites de mitja hora cadascuna.
A més, establiran un Espai Calma al vestíbul del Teatre Municipal per a les persones neurodivergents que també servirà com a sala per a la lactància materna.