L'Hotel Don Juan de Lloret tancarà quatre mesos l'any a canvi d'indemnitzar els treballadors

El pacte s'ha aprovat per un 80% de l'assemblea de treballadors

Per primer cop des de la seva construcció, l'Hotel Don Juan de Lloret tancarà durant quatre mesos en temporada baixa. Aquesta decisió, que els responsables de l'hotel defensaven des d'un primer moment, comptava amb el rebuig inicial dels treballadors que van començar a mobilitzar-se i fins i tot van anunciar una vaga per paralitzar l'activitat en ple mes d'agost.

Tot i que els representants sindicals lamenten que no s'hagi pogut negociar un pla de viabilitat, l'acord sí que contempla que el Don Juan tanqui els quatre mesos més fluixos de l'any. Dels més de 200 treballadors que té en plantilla, uns 130 veuran reduïda la seva cotització anual de dotze a nou mesos. Són tant els fixes a temps complert com una part dels discontinus.

A canvi, aquests empleats rebran una compensació per la reducció del seu poder adquisitiu actual i de futur -en el cas de les jubilacions- ja que es reduirà la cotització a la Seguretat Social. El que també s'ha acordat és que els salaris dels treballadors s'adeqüin a la nova categoria de l'hotel, amb quatre estrelles.

"Els treballadors fan un esforç enorme", assegura el vicesecretari general de la federació de serveis, mobilitat i consum de la UGT a les comarques gironines, Joan Muntada. Muntada considera que el missatge donat en assemblea pels treballadors és que "si l'hotel acaba tancant, no serà per culpa de la plantilla".

El deute, l'arrel del problema

L'arrel del problema és un deute que arrossega l'empresa. La direcció considera que tancar els quatre mesos de temporada baixa contribuirà a ajustar la delicada situació econòmica. Muntada especifica que les pèrdues acumulades d'aquests mesos ronden els 800.000 euros. "És un deute enorme que no té a veure amb els costos salarials sinó que té més relació amb les actuacions que s'hi han fet, com per exemple obres", ha assegurat.

L'assemblea de treballadors ha avalat l'acord entre direcció i comitè aquest divendres a la tarda. Un 80% dels presents l'ha acceptat i només un 4% hi ha votat en contra. La resta, un 16%, s'ha abstingut. Ara, la decisió s'ha de ratificar i concretar davant el Departament de Treball on les dues parts el subscriuran i serà vàlid per als propers tres anys.

La data de tancament aquest mateix novembre no és clara ja que l'hotel Don Juan té algunes reserves per aquestes dates. Muntada ha explicat que la direcció "té la voluntat" de respectar-les. Per tant, el dia concret encara es desconeix.