L'acusat de matar a trets un home a Bordils, culpable d'assassinat i tinença il·lícita d'armes

El jurat popular conclou que l'altre processat va encobrir el crim

El jurat popular ha declarat l'acusat de matar a trets un home al mas Can Pibernat de Bordils (Gironès) el 9 de desembre del 2014 culpable d'assassinat i tinença il·lícita d'armes. D'acord amb el veredicte, el jurat conclou que Manuel Pérez va disparar un primer tret per l'esquena a la víctima i, després, el va "executar" engegant-li un segon tret a boca de canó al cap. No es creuen que el processat patís por insuperable ni que col·laborés amb la justícia. La víctima, juntament amb un altre home que va morir minuts abans per un tret disparat de forma accidental durant un forcejament, havien anat al mas a robar marihuana a l'acusat i al seu company de casa, a qui el jurat popular considera culpable d'encobriment perquè va ajudar l'assassí a intentar desfer-se dels cadàvers i a eliminar proves.
 
Els dos acusats, Manuel Pérez i Juan Molina, vivien al mas Can Pibernat de Bordils, on tenien plantacions de marihuana tant en habitacions de la casa com en un cobert que hi havia a l'exterior. La nit del 9 de desembre del 2014 almenys dos homes –que van morir a trets- van anar fins al mas per robar-los marihuana o diners guanyats amb el tràfic de drogues.

Segons ha declarat provat el jurat popular, la primera víctima va morir per un tret disparat de forma "accidental" metre els dos intrusos forcejaven amb els processats dins la casa i descarten que cap dels dos acusats estigui implicat en la seva mort, tal com sostenien les acusacions particulars. En basen en el fet que les proves apunten a que l'arma (una escopeta retallada) la duien els assaltants i que un d'ells tenia restes de pólvora en un guant, cosa que indicaria que podria ser qui va accionar el gallet.

Sí que consideren que Manuel Pérez va matar intencionadament el segon intrús. Segons el relat que han considerat provat, un cop el primer assaltant va morir d'un tret al pit, el segon va sortir de la casa i va intentar fugir. Aleshores, quan ja estava a una distància d'entre 10 i 20 metres, Pérez li va disparar un primer tret a l'esquena. Llavors, se li va apropar i li va engegar un segon tret al cap. Va ser a boca de canó, amb l'arma a uns 20 centímetres de distància.

El jurat ressalta que Manuel Pérez era conscient que la víctima no tenia cap possibilitat de defensar-se perquè anava desarmat i estava ferit pel primer tret. "Va disparar executant-lo", han conclòs. Tot i que tenia nombroses armes a casa, el jurat també considera que Pérez era conscient que no disposava de llicència per a una d'elles i per això la va intentar ocultar.

Després d'això, els dos acusats van posar els dos cossos en un plàstic i els van carregar en una furgoneta amb la intenció de desfer-se dels cadàvers. No van poder perquè el vehicle va embarrancar al fang. A continuació van tornar al mas i van ocultar armes, es van desfer de la roba i van netejar restes de sang abans que arribessin els Mossos d'Esquadra.

Ni por insuperable ni col·laboració

El jurat tampoc s'ha cregut la tesi de la defensa, que al·legava que quan Pérez havia matat al segon intrús patia un "estat greu de terror" perquè pensava que a fora de la casa hi havia més suposats lladres esperant per entrar. El tribunal popular destaca que els dos acusats van entrar i sortir per intentar eliminar proves sense que la suposada por els fes "atrinxerar-se a casa".

També han descartat l'atenuant de col·laboració amb la justícia perquè els processats no es van entregar fins hores després, quan la casa ja estava rodejada pels mossos, i a més asseguren que tampoc van donar informació vital per a la investigació.

Per això, el jurat popular ha declarat Manuel Pérez culpable d'assassinat i tinença il·lícita d'armes i Juan Molina culpable d'un delicte d'encobriment. Per a Manuel Pérez el fiscal demana 15 anys i 9 mesos de presó, les acusacions particulars 21 anys i la defensa 15 per l'assassinat i la pena mínima per la tinença d'armes.

Per a Juan Molina, el fiscal sol·licita 1 any i 6 mesos de presó, les acusacions particulars 3 anys i la defensa 6 mesos.

A més, el fiscal ha sol·licitat que s'enviïn les declaracions i la sentència del cas al jutjat d'instrucció per investigar els dos presumptes còmplices de les víctimes (que havien de declarar al judici en qualitat de testimonis) per un delicte de robatori amb violència en casa habitada en grau de temptativa amb ús d'armes. El judici ha quedat vist per a sentència.