Temporada Alta arriba al seu cap de setmana més sanguinari

S'estrenen 'Mendoza' i 'Camargo'

Temporada Alta acull des de fa anys diversos espectacles de l'escena iberoamericana i des de fa cinc els agrupa sota el cicle Connexió Iberoamèrica, que compta amb el suport d'Ibersescena. En aquesta edició s'inclouen cinc d'aquests espectacles. Dos muntatges aixequen el teló de Connexió Iberoamèrica aquest cap de setmana: El Canal (Salt) acollirà aquest dissabte l'estrena a Catalunya de 'Mendoza', de la companyia mexicana Los Colochos, una adaptació de 'Macbeth' en el context de la revolució mexicana. L'endemà, a la Sala La Planeta, serà el torn de 'Camargo', escrita i dirigida per Johan Velandia i de la mà La Congregación Teatro, primera companyia de Colòmbia que visita el Festival. Una obra que s'endinsa en la vida íntima i mental d'un dels assassins en sèrie més despietats d'Amèrica Llatina: Daniel Camargo Barbosa, que va ser conegut com 'el monstruo de los manglares'. Narcís Puig, del Temporada Alta, ha ressaltat que són dues obres bastant sanguinàries.
 
L'actriu Erandeni Durán ha explicat aquest divendres que 'Mendoza' és una adaptació de 'Macbeth' que s'ambienta en la revolució mexicana. "Els autors van fer més que una tropicalització del text", ja que van reflectir un sentiment i una forma de veure el món. "En aquesta versió els protagonistes són dos mexicans que volen el poder". De fet, Durán ha destacat que el muntatge parla del poder i l'ambició. "Cap país està exempt a aquesta ambició i abús de poden que tenen els governants", ha afegit.

'Mendoza', que s'estrena a Catalunya en el marc de Temporada Alta, és una versió de 'Macbeth' ambientada en un entorn rural i en una atmosfera entelada per alguns dels problemes actuals de Mèxic com la corrupció, el narcotràfic i la violència. 'Mendoza' narra la història del general José Mendoza que comença una interminable cadena de sang empès pels pronòstics d'una vella bruixa i persuadit per la seva dona.

'Camargo'

'Camargo' és una peça colombiana que parla d'un dels assassins en sèrie més temuts d'Amèrica Llatina. Entre desembre de 1984 i febrer de 1986 una onada de terror va sacsejar l'Equador amb desenes de cadàvers de dones verges, d'entre 8 i 20 anys, van ser trobats en llocs allunyats i solitaris. Presentaven signes d'asfíxia i indicis de violació. 'Camargo' s'endinsa, a través del misteri, en la vida íntima i mental de l'assassí Daniel Camargo Barbosa. Velandia ha apuntat que és "una història d'aventura inversemblant, ja que el protagonista es fuga de totes les presons i arriba a l'Equador i es cobra la vida de 157 nenes, entre el 84 i 86". Ha assegurat que és un personatge desconegut a Colòmbia i molt odiat a Equador.

Velandia ha explicat que la història que passa a 'Camargo' era una excusa per parlar d'allò que turmenta tant als colombians que és "la violència i la set de venjança que no els deixa caminar tranquil·lament en un procés de pau".

Més espectacles

A més de les dues d'aquest cap de setmana, s'han programat dues propostes argentines, 'Las ideas', de Federico León, que es presenta per primer cop al Festival, i 'Arde brillante en los bosques de la noche', la darrera proposta de Mariano Pensotti, director que visita el Temporada Alta per quarta vegada. Des del Brasil, arriba la darrera proposta de Christiane Jatahy, la directora iberoamericana amb més projecció a Europa en els darrers anys que presentarà 'A floresta que anda' (El bosc que camina), un muntatge on incorpora l’audiovisual d’una forma molt integrada i on el públic circula entre les projeccions.