Condemnat a 16 anys i 3 mesos de presó l'home que va esquarterar una dona a Girona

La sentència imposa una pena de 2 anys de presó al seu company de pis

L'Audiència de Girona ha condemnat a una pena de 16 anys, 3 mesos i 15 dies de presó Dave Verbist, el belga que va assassinar una dona a Girona, la va esquarterar i va llançar el cos a bosc. El crim va tenir lloc el 24 d'octubre del 2013 en un pis del carrer Pare Coll.

Verbist, que havia conegut la víctima feia poques hores, la va estrangular amb un cable mentre els dos estaven sols a la seva habitació. La sentència recull el veredicte del jurat popular, que va declarar Verbist culpable d'assassinat i profanació de cadàver, però li va estimar una atenuant per haver col·laborat amb la policia i confessar espontàniament el crim.

En matèria de responsabilitat civil, el condemnat haurà de pagar una indemnització de 300.000 euros. L'Audiència també imposa una pena de 2 anys de presó al company de pis de Verbist, Doramas Sánchez, per haver encobert el crim i ajudat el belga a desfer-se del cadàver.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Adolfo García Morales, recull punt per punt el veredicte que va emetre el jurat. El tribunal popular va declarar Dave Verbist culpable d'un delicte d'assassinat i d'un altre de profanació de cadàver, però li va estimar una atenuant de confessió.

El crim va tenir lloc al pis que compartien Verbist i l'altre acusat, Doramas Sánchez. L'acusat va estrangular la víctima de matinada, poques hores després d'haver-se conegut en un bar, i quan els dos es trobaven sols a la seva habitació.

L'Audiència subratlla que, tot i que Verbist va intentar fer passar la mort com un accident –dient que estaven fent un joc sexual- aquesta versió no és creïble. "Aquesta manera de matar no es pot qualificar d'imprudent o indesitjada, perquè estirar els extrems d'un cable [...] és una de mes maneres més usuals d'estrangular", recull l'escrit. I hi afegeix: "Fer-ho amb força, sense mesurar la intensitat ni el temps, té unes elevades probabilitats de provocar la mort".

La sentència també recull que Verbist no va fer res per ajudar la víctima (com ara trucar una ambulància) i recorda que, de fet, aquest també va ser el mètode que va fer servir per cometre un altre crim a Madrid. Allà, Verbist va estrangular i cremar una turista. Precisament, quan la policia el va detenir per aquest cas, va ser quan el belga va confessar l'assassinat de Girona i va indicar els llocs on havia llançat el cos.

L'Audiència de Girona també subratlla que el condemnat va actuar "amb menyspreu" cap a la víctima, i que no va dubtar a esquarterar el seu cos per desfer-se'n. "No hi ha cap mena de dubte que va ser ell qui es va ocupar de repartir el cadàver en zones boscoses i apartades; i aquest convenciment deriva de la seva mateixa declaració", indica la sentència.

Encobriment

Pel què fa a l'altre processat, Doramas Sánchez, la sentència també recull la tesi del jurat popular, que conclou que el company de pis va ajudar Verbist a desfer-se del cadàver i va encobrir el crim. L'Audiència descarta que Sánchez "se sotmetés als designis de Verbist perquè tenia por" i conclou que va ajudar el belga i hi va col·laborar "per voluntat pròpia". Entre d'altres, perquè després del crim no el va denunciar i, és més, va anar-se'n amb ell a viure a Madrid.

La sentència de la Secció Quarta imposa a Dave Verbist una pena de 16 anys de presó, 3 mesos i 15 dies pels delictes d'assassinat i profanació de cadàver amb l'atenuant de confessió. En matèria de responsabilitat civil, l'Audiència condemna el belga a indemnitzar amb 100.000 euros cadascuna de les filles de la víctima i a pagar-ne 100.000 més als seus pares.

Pel què fa a Doramas Sánchez, la sentència el condemna a 2 anys de presó per encobriment i profanació de cadàver. I en matèria de responsabilitat civil, l'obliga a indemnitzar els familiars de la víctima amb 4.000 euros.

La sentència no és ferma i en un termini de deu dies s'hi pot interposar recurs d'apel·lació davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).