L'esquaterador de Girona, culpable d'assassinat i profanació de cadàver

El jurat popular també vol que condemnin el company, Doramas Sánchez

Culpable. El jurat popular no s'ha cregut que Dave Verbist matés la víctima per accident asfixiant-la amb un cable durant un joc sexual i sosté que hi va haver "intencionalitat". El veredicte conclou que l'acusat es va aprofitar de la seva superioritat física i de la impossibilitat de defensa de la dona, que es trobava sol amb l'assassí a l'habitació d'ell. A més, ressalta que, quan Verbist es va adonar que no respirava, no va avisar els serveis d'emergència per intentar salvar-li la vida.

Al contrari, el jurat popular considera que va actuar amb "tota la fredor" quan, a primera hora del matí del 24 d'octubre del 2013, va esquarterar la víctima i va repartir el seu cos en bosses d'escombraries. El veredicte ressalta que el pla per eliminar totes les proves que el poguessin implicar amb el crim el va traçar amb el seu company de pis, Doramas Sánchez.

Amb la col·laboració de Sánchez, van repartir les restes mortals per diferents zones boscoses al voltant de Girona. El jurat sosté van actuar sense "cap respecte" cap a la memòria de la víctima ni dels seus familiars. Després de desfer-se del cadàver, van netejar el pis a fons i es van desfer del matalàs.

La família de la víctima va denunciar la seva desaparició però van estar mesos sense saber què li havia passat. No va ser fins que van detenir Verbist a Madrid per un altre assassinat, que va confessar "espontàniament" que havia perpetrat un altre crim a Girona. Quan el van traslladar a la ciutat per declarar al jutjat, va guiar la comitiva judicial per localitzar part de les restes de la víctima.

El jurat popular descarta que, en el moment de cometre l'assassinat, Verbist tingués les seves capacitats greument afectades per la ingesta de drogues i alcohol. Ressalten que, segons els psiquiatres i forenses, té una psicopatia i un trastorn de la personalitat antisocial que el fan ser "dominant i agressiu" i va actuar amb "lucidesa" eliminant totes les proves del crim.

També descarten que Doramas Sánchez encobrís l'assassinat i l'ajudés a desfer-se del cadàver perquè li tenia molta por. El jurat recorda que, després de la detenció de Verbist, va trigar 40 dies a explicar la seva versió dels fets i va tenir temps "d'adaptar el relat" segons li convenia.

17 anys i 10 mesos de presó

En base al veredicte, el jurat popular declara Dave Verbist culpable d'un delicte d'assassinat i un altre de profanació de cadàver amb una atenuant de confessió. El fiscal Enrique Barata manté la petició de 17 anys i 10 mesos de presó i l'acusació particular, exercida pel despatx Salellas i associats, s'hi ha adherit per "imperatiu legal" tot i considerar que, per la gravetat dels fets i l'angoixa infringida a la família durant mesos, l'atenuant de confessió no ha d'afectar a la imposició de pena. La defensa de Verbist sol·licita 15 anys i 3 mesos de presó.

A Doramas Sánchez l'han declarat culpable d'un delicte d'encobriment i un altre de profanació de cadàver. Les acusacions demanen 3 anys i 4 mesos de presó i la seva defensa, exercida per la lletrada Sabina Sartorio, vol una condemna d'1 any i 3 mesos. El judici, que s'ha fet a la secció quarta de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.