Comença el judici del crim per la marihuana de Bordils

El fiscal sosté que l'autor material del crim va "executar" un dels assaltants per "venjança"

"Els que estaven dins la casa aquell dia (els acusats) no eren dues germanetes de la caritat, no eren ciutadans model, són dues persones acusades per tràfic de drogues i defraudació de fluid elèctric", ha afirmat el fiscal del cas, Víctor Pillado. Segons la tesi de l'acusació pública, els ara acusats es dedicaven a traficar amb marihuana i "disposaven d'armes" per protegir el seu negoci.

La nit del 9 de desembre del 2014, els acusats es disposaven a anar a descansar quan els lladrucs dels gossos els van alertar de la presència d'intrusos. Segons el fiscal, les víctimes "tampoc eren angelets". "Anaven a robar marihuana però els hi va sortir malament la jugada perquè qui hi havia dins la casa tenia més armes que els que venien i tenien tanta o més sang freda que ells", ha assenyalat.

De fet, el fiscal argumenta que, alertats pels sorolls, els dos acusats es van dirigir a la porta d'accés al mas i allà va començar un forcejament amb les dues víctimes. L'acusació pública sosté que, durant un dels forcejaments, a un dels assaltats se li va disparar accidentalment una escopeta causant la mort d'una de les víctimes. Per això, argumenta que es tracta d'un "desgraciat accident" i descarta que es tracti d'un assassinat, com sostenen les acusacions particulars.

Sí que acusa un dels processats d'assassinat perquè creu que, un cop l'altre lladre estava mort a terra, "no va dubtar en executar" l'altre assaltant perquè estava "fins als nassos que li anessin a robar marihuana". En concret, li va disparar un tret per l'esquena i el va rematar amb un segon impacte a boca de canó a la zona del cap.

Un cop fet això, els dos homes van ficar els cadàvers dins una furgoneta i els van intentar portar fins al riu però no ho van aconseguir perquè el vehicle va embarrancar. Plegats, a més, van eliminar proves de l'habitatge. Per aquest motiu, acusa al segon implicat d'un delicte d'encobriment.

Dos assassinats

"Aquí es van produir dos assassinats, els dos acusats van matar les dues persones que aquella nit van anar a casa seva, i hi ha indicis molt potents que fonamenten aquesta acusació", ha afirmat l'advocada d'una de les acusacions particulars, Mònica Tarradellas. De fet, les tres acusacions particulars –en nom de les famílies de les víctimes- acusen els dos processats de dos delictes d'assassinat i dos delictes de tinença il·lícita d'armes.

"Els dos acusats són molt amics i viuen junts en una finca destinada al cultius de marihuana i, a més, tenen un petit arsenal d'armes a casa seva", afegeix Tarradellas. Les acusacions particulars argumenten que els assaltants no anaven armats, sinó que les armes del crim eren propietat dels acusats que, quan van sentir soroll a fora, les van carregar per fer fora els possibles lladres. "No van acudir armats els que estaven fortament armats eren els acusats", ha afirmat l'advocat Narcís Badosa.

Per aquest motiu, tampoc creuen que el tret que va matar la primera víctima es disparés per accident. El relat de les acusacions particulars ressalta que, quan el primer assaltant va caure abatut a terra, l'altre suposat lladre va intentar fugir. "Mentre la víctima fugia li van disparar per l'esquena i un dels acusats va tornar a carregar l'escopeta per efectuar un nou tret a boca de canó", ha afirmat el lletrat Marc Vila. També creuen que l'intent de desfer-se dels cadàvers és una mostra més de "sang freda" i d'intentar ocultar el doble crim.

"Assaltats" a casa

Les defenses han ressaltat que els dos acusats van ser "assaltats per una quadrilla de persones armades" mentre estaven "tranquil·lament" a casa. L'advocat del principal acusat, Carles Monguilod, ha assegurat que almenys un dels assaltants duia una arma de foc. "No la duia només per intimidar, la duia carregada i, podent evitar l'enfrontament, van assaltar l'immoble i van agredir els seus ocupants", ha exposat Monguilod.

Per això, sosté que van actuar en legítima defensa i amb temor per la seva vida. "Estaven en estat de xoc i tenien el convenciment que a fora hi havia més gent que els volien assaltar", ha afirmat l'altra advocada defensora, Gabriela Barrios. D'aquesta manera justifica que s'intentessin desfer dels cossos, per temor a represàlies de familiars dels assaltants.

Les defenses demanen l'absolució dels seus representants i argumenten que van actuar en legítima defensa o amb por insuperable.

Després de constituir dimecres passat el jurat popular encarregat de jutjar el cas, aquest dilluns ha arrancat el judici contra els dos acusats pel doble crim de Bordils. El fiscal, les tres acusacions particulars i les dues defenses han exposat, davant el tribunal popular, les tesis que sostenen. Posteriorment, han començat les declaracions dels Mossos d'Esquadra.