Madrenas diu que ahir es va viure ''un moment d'èpica a la catalana''

L'alcaldessa de Girona veu "superats" els gestos simbòlics de treballar el 12 d'octubre

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, assegura que el discurs de Puigdemont al Parlament va significar "un moment èpic" per a Catalunya. Potser no a "l'estil clàssic", ha admès, però sí "a la catalana", perquè el president de la Generalitat va demostrar "un coratge i una valentia inusuals, però també una gran mostra de seny i de rigor".

L'alcaldessa ha recordat que la declaració d'independència "es va fer", però que la seva suspensió i l'apel·lació al diàleg ha suposat que Catalunya s'hagi guanyat les institucions internacionals. "El passat 1-O, l'actuació brutal i inexplicable de l'Estat va commoure el món i l'opinió pública; ara ens calia fer un pas més, que és trobar aliats amb les institucions, i crec que aquest 10-O ho hem aconseguit", ha dit Madrenas.

L'alcaldessa de Girona diu que "el rigor, la seriositat i la valentia" que el president va demostrar han situat "el conflicte catalanoespanyol" damunt la taula de "totes les cancelleries europees". "Estic convençuda que, ara més que mai, tenim la independència a tocar dels dits; perquè no es tracta només de declarar-la, sinó també de viure com un país independent, i tots sabem que aquí encara ens falta fer algunes passes", ha afirmat Madrenas.

L'alcaldessa ha agraït també les paraules "positives i conciliadores" de la CUP durant el ple del Parlament i, per últim, ha recordat que Girona "sempre estarà al costat" del president de la Generalitat. "Crec que ara ja hem superat l'etapa del procés i caminem cap a la independència efectiva de Catalunya," ha subratllat.

"Gestos simbòlics superats"

D'altra banda, l'alcaldessa també veu "superats" gestos simbòlics com ara treballar el 12 d'octubre o treure la bandera espanyola de la façana de l'Ajuntament. Marta Madrenas ha recordat que, demà, tant ella com els regidors que ho vulguin treballaran –"ho fem tots els dies de l'any", ha recordat- i ha dit que la resta és "absolutament secundari". "No dono més importància a fets simbòlics com aquest, perquè ens trobem deu estadis més enllà", ha dit.

Sobre la 'rojigualda', Madrenas ha dit que retirar-la dependrà "de les possibles reaccions" que rebi l'apel·lació al diàleg feta per Puigdemont. De totes maneres, ja ha volgut deixar clar que, de moment, no es traurà. "Sempre he dit que tot el procés que hem viscut no va contra ningú, i de cap manera farem cap gest que pugui violentar els sentiments de les persones", ha dit, en referència a aquells que se senten identificats amb la bandera espanyola.

"Però torno a dir el mateix que abans, aquest estadi ja està superat", ha afegit l'alcaldessa. I ha conclòs: "Aquests símbols, que potser tindrien sentit fa molts anys, ara ja ens trobem en una altra era i hem passat multitud de pantalles".