El Trueta aplicarà radioteràpia a pacients amb càncer de mama just després d'extirpar-los el tumor

L'hospital acaba les millores engegades l'any 2014

L'hospital Josep Trueta de Girona ha adequat un quiròfan perquè pacients amb càncer de mama rebin radioteràpia just després d'extirpar-los el tumor. L'obra per adaptar el quiròfan número 2 s'ha fet durant els mesos d'estiu, aprofitant la reorganització de l'activitat quirúrgica. Les parets d'aquesta sala, una de les nou de cirurgia programada que té el Trueta, s'han revestit de plom. D'aquesta manera, s'hi podrà fer radioteràpia intraoperatòria a pacients amb càncer de mama que compleixin uns determinats criteris clínics.

La radioteràpia s'aplicarà durant la intervenció, un cop els metges hagin extirpat el tumor. D'aquesta manera, la pacient s'estalviarà haver de fer el tractament extern posterior. Segons informen la direcció del Trueta i l'ICO en un comunicat, la nova tècnica es posarà en marxa tan aviat com sigui possible.

L'obra per adequar el quiròfan completa les millores a l'àrea quirúrgica de l'hospital que es van engegar el 2014 i que han suposat una inversió de 600.000 euros. Els treballs s'han anat fent de manera gradual. Entre d'altres, s'ha canviat el terra i la climatització dels quiròfans 5, 6, 7 i 8; s'han posat portes automàtiques als quiròfans 5, 6 i 3 (en aquest darrer, també s'ha millorat la il·luminació) o s'han canviat els ascensors que connecten les urgències amb l'àrea quirúrgica i la sala de parts.

Cinc noves sales d'operacions

Les millores al Trueta, però, aniran a més. I és que Salut està a punt de licitar el projecte per ampliar el bloc quirúrgic i l'hospital de dia oncològic del centre. El projecte preveu que l'hospital tingui cinc noves sales d'operacions (per assumir l'increment d'activitat que es preveu) i que l'hospital de dia s'ampliï amb vint punts assistencials més.

Segons expliquen des de l'hospital, l'ampliació es faria elevant dos pisos més l'actual edifici de l'ICO. El primer pis acolliria l'hospital de dia oncològic, i el segon, l'ampliació dels quiròfans (que quedarien connectats amb l'actual àrea quirúrgica).

Aquests treballs permetran que l'hospital Josep Trueta tingui setze quiròfans, deu places de cirurgia major ambulatòria i disposi de 21 a 26 punts tant de reanimació com d'espais a la unitat de reanimació postanestèsica.