Els límits ètics del periodisme pugen a l'escenari de Temporada Alta

L'obra estrena un cicle de teatre documental que es podrà veure a la Sala La Planeta

'El color de la llum' suposa el desembarcament de les estrenes i les coproduccions del festival Temporada Alta d'aquest 2017. El guió de Ferran Joanmiquel assenyala al fotoperiodisme i les seves imatges de conflictes com a susceptibles de tornar-nos insensibles al dolor aliè. "La confecció de la dramatúrgia ha estat fascinant", afirma el seu creador a dos dies de l'estrena.

La reflexió ètica del fotoperiodisme als escenaris hi arriba a través del 'verbatim' teatre, un estil que va néixer al Regne Unit els anys 60 i 70. "El 'verbatim' està basat en el testimoni oral dels entrevistats per a fer la dramatúrgia de les obres", assenyala Joanmiquel. Les formes de fer-ho poden ser "més o menys pures", afirma, ja que hi ha creadors que barregen frases literals amb "elements de ficció".

En el cas de l'obra que s'estrena aquest dimecres, s'han fet fins a cinc entrevistes a fotoperiodistes que van quedar "sorpresos" per la proposta: Joan Guerrero, Sandra Balsells, Emilio Morenatti, Samuel Aranda i Marta Ramoneda. Joamiquel recorda que un cop els van explicar què volien fer, els hi van fer "moltes preguntes". El creador de l'obra admet que van haver d'explicar que farien teatre "en base a les seves paraules sense ser remenades". Un cop convençuts, els cinc seleccionats han cedit, fins i tot, algunes de les seves imatges perquè es projectin a escena, el que per a Joanmiquel és "un valor afegit"."El que he fet és crear subapartats temàtics i organitzar el text en base a aquest procés", explica.

La sala La Planeta de Girona inicia així un cicle de teatre documental que anirà més enllà de Temporada Alta. Joanmiquel ha detallat que volen fer produir dues obres l'any. La següent peça de teatre 'verbatim' s'estrenarà a l'abril. "La dirigirà Llàtzer Garcia i tractarà sobre el suïcidi infantil", explica Joanmiquel, que a banda de dirigir la primera proposta s'encarrega de coordinar la resta.

El periodisme puja a l'escenari

'El color de la llum' és la primera de les tres propostes d'aquest Temporada Alta que giren entorn del periodisme. Aquesta setmana arribarà també 'Un tret al cap' de Pau Miró al Teatre Municipal de Girona. Emma Vilarasau, Imma Colomer i Vicky Luengo proposen un reflexió sobre la censura en l'àmbit públic del periodisme però també en el privat.

La tercera i última proposta serà 'La Treva', sota la direcció de Julio Manrique. L'obra és una adaptació de Broadway, amb guió de Woody Allen, que se centra amb quatre personatges, entre ells el d'una reportera de guerra que ha patit un accident que li comportarà una llarga recuperació.

Cinquena vegada al Temporada Alta

Amb 'El color de la llum', ja són cinc les creacions que Joanmiquel ha portat al festival. El 2011 va estrenar-se amb doblet: va ser part del projecte 'A vegades sembla que et veig' i també va portar 'Dinou'. El 2012 repetiria amb 'Orsai' dins el Torneig de Dramatúrgia Catalana. L'any passat va tornar amb 'El rey del Gurugú'.

La seva darrera creació tindrà cinc sessions al festival. Dimecres, divendres i dissabte la representació a la Sala La Planeta serà a dos quarts de nou. El dijous i diumenge es podrà veure a les sis de la tarda.