Kap: ''Quan t'envien policia dins un vaixell de dibuixos, com vols fer acudits que facin més riure?''

És un dels guardonats als premis LiberPress

L'entrega dels LiberPress ve marcada pel context polític català. El dibuixant Jaume Capdevila, conegut com a Kap, ha convertit algunes de les seves declaracions als mitjans en tires còmiques. L'artista considera que aquests dies fer les vinyetes "és més difícil que mai". Capdevila explica que la realitat ara mateix és "un acudit continu". "Quan t'envien policia repressora dins un vaixell de dibuixos animats com vols fer acudits que facin més riure que l'actualitat?", ha ironitzat.

Kap admet que "li ha bullit la sang i el llapis" a l'hora d'asseure's a fer les vinyetes que es dirigeixen sempre al mateix públic. Tot i això, aquests dies ha decidit potenciar la creativitat. "En aquests temps convulsos has de fer la vinyeta que creus i no has de reprimir la teva part més enginyosa: l'has d'estimular", assegura.

Per a Jaume Capdevila el que està passant a Catalunya és un fet "pràcticament inèdit a la història", ja que "ha passat molt poques vegades que el futur d'un país estigui en mans de la seva gent". Per això el dibuixant expressa que "tot el que passi depèn només de nosaltres". Capdevila admet que aquesta realitat pot provocar una "sensació de vertigen" però no dubta "que cal aprofitar-ho".

Tot amb una seriositat que Capdevila reconeix fins i tot a les seves obres: "En un món en què tot està excessivament banalitzat, el més revolucionari és ser seriós". Per aquesta raó, Kap espera que les seves vinyetes, més que rialles, deixin al lector pensant en el missatge però també en segones lectures.

El nom de guerra

Jaume Capdevila assegura que KAP és "el nom de guerra" i que el seu nom real és "el d'un senyor que dibuixa". El creatiu és protagonista de vinyetes d'humor als diaris però aquest divendres ho és també de l'entrega dels premis LiberPress 2017. El jurat li ha atorgat el guardó principal per la seva tasca periodística i perquè "és una persona senzilla, bona, republicana, imprescindible i divertida. Un geni teòric i pràctic de l'humor gràfic".

No obstant això, Capdevila defuig dels elogis que li ha concedit el jurat. "Em trobo insignificant al costat de la resta de premiats", assegura. Kap assenyala que ja coneixia els LiberPress perquè "honoren uns valors com la solidaritat i la llibertat". Per a ell, els premis tenen "un gran pes" perquè distingeixen actituds amb les quals "es pot anar pel món".

La resta de premiats

Els LiberPress són un reconeixement a persones d'arreu del món que treballen des de diferents àmbits per la llibertat d'expressió i el respecte a drets fonamentals. Aquest any destaca que el 'Gest LiberPress 2017' serà una urna i una mà votant amb una papereta. El jurat assenyala que qualsevol acte en contra de la utilització de les urnes sol esdevenir un acte "antidemocràtic i totalitari".

El Memorial dels premis recordarà la figura de Salvador Puig Antich, un reconegut antifranquista que va ser torturat i executat pel règim. Els premis també congreguen representants de Femen (premi LiberPress Catalunya), Bernardo Atxaga (LiberPress Literatura) o Paolo Bianchini (LiberPress Cinema).

La llista d'onze premiats la completen les entitats Pallassos sense Fronteres i Greenpace i noms com Roser Rosés, Andrés Vázquez de Sola i Maria Farantouri.