La 23a Fira de l'Avellana de la Selva dona el tret de sortida avui amb una vetllada popular

Se celebra del 6 al 8 d’octubre

La població de Brunyola (Selva) es convertirà en la capital de l’avellana durant tot el cap de setmana amb la celebració de la 23a edició de la Fira de l’Avellana de la Selva, una fira dedicada a aquest fruit que se celebra en aquesta població del 6 al 8 d’octubre. L’esdeveniment s’ha presentat aquest dimecres, 4 d’octubre, a la seu de la Generalitat a Girona i ha comptat amb la participació de la directora territorial d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Elisenda Guillaumes, el president del Consell Comarcal de la Selva, l’alcalde de Brunyola, Francesc Johé i la consellera de Cultura, Raquel Reyner. Tots han coincidit a destacar la qualitat de l’avellana de la Selva. En aquest sentit, Johé ha volgut incidit en l’aposta que s’ha fet des del poble de Brunyola, a través de l’associació Avellana de Brunyola, que va néixer l’any passat: gràcies a aquest col•lectiu s’ha pogut tirar endavant la Marca Col•lectiva Avellana de Brunyola.

Enguany, la fira tindrà un pregoner d’excepció el doctor en ciències ambientals i naturalista Martí Boada, que serà l’encarregat d’inaugurar la Fira de l’Avellana de la Selva, el dissabte al migdia a la sala d’actes de l’ajuntament. Boada estarà acompanyat per l’alcalde de la població, Francesc Johé; el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu; la consellera de Cultura, Raquel Reyner, a més de regidors i del consistori i representants municipals de les poblacions veïnes.

El pregoner

Martí Boada és una de les personalitats científiques més influents del país. Vinculat des de sempre al massís del Montseny, actualment treballa com a investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona i en projectes centrats en els camps de canvi ambiental global i la biodiversitat des d’una perspectiva social, particularment en el sistema urbà i els boscos. En aquest moment dirigeix disset projectes d’investigació tant locals com internacionals; ha treballat en universitats de Mèxic, Cuba, els Estats Units i el Brasil, ha impartit més de mil conferències arreu del món, va rebre la Creu de Sant Jordi el 1999 i ha publicat nombrosos articles i llibres. El darrer és Estiu, caminar mirant, editat per Laertes, un passeig d’estiu pel Montseny.

Tot i que la fira s’inaugurarà dissabte al migdia, els actes començaran divendres al vespre amb la II Vetllada Popular, organitzada per l’Associació de Joves de Brunyola i Sant Martí Sapresa, que han programat una botifarrada popular, el primer concurs de degustació de ratafia i una vetllada de màgia amb Apolo Rex.

La segona jornada de la fira donarà el tret de sortida amb la I Marxa Popular Solidària de l’Avellana, de deu quilòmetres, organitzada pel Consell Esportiu de la Selva i l’Ajuntament de Brunyola. Tots els beneficis d’aquesta marxa aniran destinats a l’associació Aprenem, associació per a la inclusió de les persones amb trastorn de l’espectre autista. Al migdia arribarà la inauguració oficial de la fira amb Martí Boada, que coincidirà amb l’obertura de les diverses mostres que es podran visitar durant els dos dies centrals de la fira. Les mostres que s’hi podran visitar són: “Esglésies parroquials dels segles XVII i XVIII a l’arxiprestat de la Tordera, la Selva i Farners-Montseny”; “Mostra de quadres i manualitat de punt de creu”, de Dolors Pèlach; “Life Potamo Fauna: conservació de fauna fluvial d’interès europeu a la xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga”.

Una hora més tard es farà un vermut amb avellana i degustació de productes de km 0 amb avellanes, cortesia de diversos establiments de la comarca.

Els actes es reprendran a les quatre de la tarda amb uns tallers infantils de tast de mels a càrrec de l’apicultor Josep Noguer i un taller de xocolata, a càrrec de Pastisseria Noguera així com una visita guiada al castell de Brunyola. Per als més menuts, una hora més tard hi haurà una animació infantil amb el grup Els Atrapasomnis. Seguidament hi haurà un tastet musical amb el grup Vidasons. El darrer acte de dissabte serà el tradicional concert Avellana Jove, que enguany tindrà l’actuació de Miquel del Roig, Masovera Barbuda, Hora de Joglar i MRP DJS.

El darrer dia no hi faltaran els tradicionals concursos de collir avellanes a mà, el d’esclovellar o el de sacs a l’esquena

Pel que fa al darrer dia de la fira, els actes s’iniciaran amb la sortida guiada per la zona de Brunyola i Sant Martí Sapresa a càrrec de Ricard Teixidor. Paral•lelament es farà una xerrada tècnica sobre l’avellana i una visita guiada al castell de Brunyola. A les dotze del migdia hi haurà la missa a l’església parroquial amb l’acompanyament de la coral Ressons de l’Onyar. Les sardanes a càrrec de la cobla Principal de l’Escala obriran els actes de la tarda de diumenge, que continuaran amb una visita guiada al castell i, no cal dir, amb els tradicionals concursos a la plaça del castell: III Concurs de Collir Avellanes a Mà, XVI Concurs Internacional d’Esclovellar Avellanes, IX Cursa amb Sacs a l’Esquena VI Memorial Pere Parera. Sens dubte els actes del diumenge a la tarda congreguen moltes persones vingudes d’arreu de les comarques gironines que any rere any volen viure en directe els tradicionals concursos. No és estrany, doncs que la plaça s’ompli de gom a gom ja des de primera hora de la tarda per poder gaudir d’una tarda plena d’activitats a Brunyola.

La festa es clourà, com ja és tradició, amb la cantada d’havaneres amb el grup Els Pescadors de l’Escala, que anirà acompanyada d’un rom cremat.